Gastronomi dünyasının en prestijli ödüllerinden biri kabul edilen ve “fine dining Oscarları” olarak da adlandırılan Dünyanın En İyi 50 Restoranı listesi açıklandı. 2025 yılına ait bu özel sıralamada, Peru’nun başkenti Lima’da bulunan Maido restoranı birinci seçildi. Şef Mitsuharu “Micha” Tsumura tarafından yönetilen restoran, geçen yılki listede beşinci sıradaydı.
Gecenin ödül töreni İtalya’nın Torino kentinde düzenlendi. Maido’nun mutfağı, Japon ve Peru kültürlerini harmanlayan Nikkei tarzı ile dikkat çekiyor. Organizasyon, Maido’nun yaklaşımını “titiz Japon teknikleriyle, canlı Peru malzemelerini buluşturan yenilikçi bir mutfak” olarak tanımlıyor.
Şef Tsumura: “Yemek Hayalleri Gerçeğe Dönüştürebilir”
Maido’nun ödül konuşmasını yapan şef Mitsuharu Tsumura, 16. yılını kutlayan restoranının bugünkü başarısının ardında uzun soluklu bir emek olduğunu vurguladı. Tsumura, “Gastronomi, hayalleri gerçekleştirebilir. Yemek ve misafirperverlik dünyayı değiştirebilir” diyerek salonu etkileyen bir konuşma yaptı.
İspanya, Meksika ve Danimarka İlk 5’te
2025 listesinde ikinci sırada İspanya’nın Atxondo kasabasındaki Asador Etxebarri, üçüncü sırada ise Meksika’dan Quintonil yer aldı. Dördüncülük, Madrid’deki Diverxo restoranının oldu. Beşinci sırada ise Danimarka’nın başkenti Kopenhag’daki Alchemist yer aldı.
Asya Rüzgarı: Bangkok 6 Restoranla Zirvede
Asya kıtasının gururu Bangkok, bu yılki listeye tam altı restoranla damga vurdu. Bunlardan Gaggan, altıncı sırada yer alarak büyük bir başarı elde etti. Diğer dikkat çeken Asya restoranları arasında Tokyo’dan yedinci sıradaki Sézanne, ve Bangkok’un Çin Mahallesi’nde yer alan, ilk kez listeye girip 13. sıraya yükselen Potong öne çıkıyor.
Şef Pichaya “Pam” Soontornyanakij tarafından yönetilen Potong, 1910 yılından kalma beş katlı tarihi bir binada Tay-Çin füzyon mutfağını modern dokunuşlarla sunuyor. Michelin yıldızlı restoran, sadece kısa sürede geniş bir hayran kitlesine ulaşmakla kalmadı, aynı zamanda Asya’daki gastronomi trendlerini de etkiledi.
Avrupa ve Amerika’dan Yükselen Yıldızlar
Avrupa’dan Paris’teki Table by Bruno Verjus sekizinci sıraya yerleşirken, İngiltere’den Londra merkezli Ikoyi, bu yılki listede en büyük sıçramayı yaparak 27 sıra birden atladı ve 15. sıraya yükseldi. Ikoyi, özellikle Sahra Altı Afrika mutfağından esinlenen yaratıcı sunumları ile öne çıkıyor.
Amerika Birleşik Devletleri’nden tek temsilci olan New York’taki Atomix, 12. sıraya yerleşti. Atomix aynı zamanda yakın zamanda verilen James Beard Ödülleri kapsamında “Olağanüstü Misafirperverlik” kategorisinde de ödül aldı.
Türkiye’den Neolokal 100. Sıradan Listeye Girdi
Bu yılki listede Türkiye de yer aldı. İstanbul Beyoğlu’nda bulunan Neolokal, listeye 100. sıradan girerek Türk mutfağını uluslararası arenada temsil etmeyi başardı. Neolokal, sürdürülebilirlik anlayışıyla hazırladığı menüler ve geleneksel Türk tatlarını modern tekniklerle sunmasıyla tanınıyor.