10 Eyl 2025, Çarşamba
  • App Store
  • Google Play
PEKY
  • En Çok Okunanlar
    Kültür & Sanat

    Fransa’da Geri Adım: Kültürel İadelerde Yasa Krizi

    Sinema

    Türkiye’de Yasaklanan Queer Filminin Yönetmeni Luca Guadagnino: “Filmi İndirip İzlerseniz Mutlu Olurum”

    Gündem

    19 Gündür Denizde Aranan İş İnsanı Halit Yukay’ın Cansız Bedenine Ulaşıldı

    Dünya

    Coldplay Solisti Chris Martin’den Kamera Uyarısı: “Gizli Aşıklar Dikkat”

  • Video İçerikleri
    Yaşam
    Sosyal Medya Fenomeni: REYNMEN – O Gerçek Bir Yıldız.
    Video
    Efsane Geri Döndü: Çağatay Ulusoy
    Video
    Ustalarının İzinde Bir Duayen: Şevket Çoruh
    Kültür & SanatVideo
    SekizinciNota @ Ağva – Konuk: Eser Çobanoğlu 🎵
  • Yazarlarımız
    • Banu Karakaşlar
    • Seda Özel
    • Sedat Gökşan
    • Suat Özkan
    • Tuğçe Tarhan
  • Diğer
    • İletişim
    • Künye
Son Eklenenler
Kadrajın Ardındaki Kadınlar: “Sözlerin Susturulduğu Yerde Sessiz Bir Direniş”
İddianame Tamamlandı: Leman Dergisi Çalışanlarına 4 Yıl 6 Aya Kadar Hapis İstemi
Türkiye’de Sanal Kumar Bağımlılığı Patladı: 5 Yılda 375 Bin Site Kapatıldı
Savcı Ercan Kayhan Cinayetinde Katil Zanlısının İfadesi: 150 Bin Alacağım Vardı
Vildan Atasever Anne Oluyor: 5 Aylık Hamile
Moda Efsanesi Giorgio Armani 91 Yaşında Hayatını Kaybetti
Arzu Sabancı: “Ayrılık Hakan ve Hande’nin Kararıdır”
Goldman Sachs Raporu: Altın 5000 Dolara Yükselebilir
Kararlar Peş Peşe Geldi: CHP’nin Ataşehir, Esenyurt ve Sarıyer İlçe Kongreleri Durduruldu
İsmail Kartal Anlaşması Doğrulanmadı, Sürpriz İsim Masada
Hakan Çalhanoğlu’ndan Inter’e Baskı: “Bonservisimi Düşürün”
Uğurcan Çakır’ın Yerine 50 Milyon Euroluk Kaleci: Dünyaca Ünlü Onana Gündemde
Politico: “Trump, Yüksek Mahkeme’yi Şantajla Baskılamaya Çalışıyor”
Mikrofon Açık Kaldı, Putin ve Şi’nin Konuşması Duyuldu: “Organ Nakliyle Ölümsüzlüğe Ulaşabiliriz”
Melek Mosso: “Çağdaş Bir Türk Kadını Olarak Yine İstediğimi Giyeceğim”
Beyindeki Karar Verme Sürecinin Haritası Çıkarıldı
12 Dev Adam 5’te 5 Yaptı: Türkiye Grubu Lider Bitirdi
Savcı Ercan Kayhan Cinayeti: “Olay Kişisel Husumetten Kaynaklandı”
37 Yıl Sonra Değişim: Vogue’da Anna Wintour’un Yerini Chloe Malle Aldı
  • Gündem
  • Spor
  • Dünya
  • Sinema
  • Teknoloji
  • Dizi
  • Magazin
  • Bilim
  • Kültür & Sanat
  • Ekonomi
  • Yaşam
  • Müzik
  • Sağlık
  • Türkiye
  • Genel
  • Hayat Tarzı
BüyüteçAa
PEKYPEKY
  • Yaşam
  • Spor
  • Gündem
  • Magazin
  • Kültür & Sanat
  • Dünya
Arama
  • Menüler
    • Yaşam
    • Spor
    • Gündem
    • Magazin
    • Kültür & Sanat
    • Dünya
    • Türkiye
    • Hayat Tarzı
    • Konuk Yazarlar
    • Teknoloji
  • Bağlantılar
    • Kullanım Koşulları
    • Hizmet Şartları
    • Çerez Politikası
    • İletişim
    • Künye
    • Site Haritası
Sosyal Medyada Bizi Takip Edin!
© 2024 PEKY Medya
Yeme-İçme

Prestij mi, Baskı mı? Michelin Yıldızı Krizi

Burak Şanlı
Son Güncelleme 21/04/2025 - 10:23
Yazan Burak Şanlı
Paylaş

Michelin Yıldızı, uzun yıllar boyunca şefler için mutlak bir başarı ölçütüydü. Üç yıldız, gastronomide Tanrı mertebesine ulaşmak gibiydi. Ancak son yıllarda bu yıldız, gururdan çok baskı ve tükenmişlik sembolü haline geldi. Artık birçok ünlü şef, bu ödülü geri veriyor, denetçileri restoranlarına sokmuyor ya da yıldız istemediklerini açıkça ilan ediyor. Gıda sektöründe “en prestijli rehber” olarak bilinen Michelin Rehberi, bugün bazı şefler için yük haline gelmiş durumda.

Başlıklar
  • Yıldızlı Şeflerden Geri Adım: Neden Artık İstemiyorlar?
  • Kültürel ve Ekonomik Kopuş: Yeni Nesil Fine Dining’den Uzaklaşıyor
  • Michelin Rehberi Güvenilirliğini Kaybediyor mu?
  • Bib Gourmand ve Sokak Yemeği Paradoksu
  • Şeflerin Gözünden: Ödül mü, Yük mü?
  • Yeni Rekabet: Lüks Restoranlara Karşı Market Menüleri

Yıldızlı Şeflerden Geri Adım: Neden Artık İstemiyorlar?

İtalya’daki Giglio restoranı, geçen yıl yıldızının kaldırılmasını bizzat talep etti. Ortaklardan Benedetto Rullo, Michelin’in getirdiği “resmiyet ve beklentilerin” müşteri profilini uzaklaştırdığını söyledi. Fransa’nın meşhur şefi Marc Veyrat, daha önce bir yıldızını kaybedince dava açmıştı. Şimdi yeni restoranına denetçileri almıyor. Veyrat’ın duvarındaki yazı: “Fransız gastronomisinin mezarcılarına yazıklar olsun” cümlesiyle başlıyor.

Benzer bir tepkiyi, Skye Gyngell de yıllar önce göstermişti. Londra’daki Petersham Nurseries’de aldığı yıldızdan sonra restoranın aşırı yoğunlaştığını ve müşterilerin hayal ettiği fine dining anlayışının, onun rahat tarzıyla uyuşmadığını ifade etmişti.

Kültürel ve Ekonomik Kopuş: Yeni Nesil Fine Dining’den Uzaklaşıyor

Yıldızlı restoranlar, sadece şefleri değil, müşterileri de zorluyor. Lüks bir tadım menüsünün 400 Euro’lara çıktığı bir dünyada, yeni nesil yemekseverler farklı bir deneyim peşinde. Hızlı, samimi ve esnek servis beklentisi artıyor. Ünlü şef Karan Gokani, “Yemek bir monolog değil, diyalog olmalı” diyerek bu yeni yaklaşımı özetliyor. Artık insanlar, önceden belirlenmiş 12 aşamalı bir menüyü saatlerce beklemek istemiyor. Başlangıçla ana yemeği aynı anda almak istiyor. Bu da geleneksel fine dining anlayışıyla çelişiyor.

Michelin Rehberi Güvenilirliğini Kaybediyor mu?

Bir başka tartışma noktası ise güven. Eleştirmen Andy Hayler, Michelin’in artık tarafsızlık ilkesinden uzaklaştığını iddia ediyor. Turizm ofislerinden alınan sponsorluk anlaşmaları, rehberin bazı şehirlerde “her restorana yıldız veriyor” algısını doğurmuş durumda. Michelin ise bu iddiaları reddediyor; değerlendirme ve sponsorluk ekiplerinin tamamen ayrı çalıştığını savunuyor.

Ayrıca rehberin dijital içerikleri de tartışma yaratıyor. Yapay zekâ benzeri ifadelerle dolu cümleler, okuyucuların beklentisini karşılamıyor. Hayler, “Bu kötü yazım tarzı AI’dan önce de vardı” diyerek içeriğin uzun süredir vasat olduğunu savunuyor.

Bib Gourmand ve Sokak Yemeği Paradoksu

Giderek daha fazla sokak yemeği mekanı da Michelin yıldızına layık görülüyor. Örneğin, Meksika’daki 3 metrekarelik taco dükkânı El Califa de León, yıldız aldı. Bu tür seçimler, hem eşitlikçi hem kafa karıştırıcı. Aynı rehber içinde bir yanda 20 kişilik ekiplerle çalışan lüks restoranlar, diğer yanda sokak satıcıları yer alıyor. Kriterlerin hâlâ çok belirsiz olması, “neye göre yıldız veriliyor?” sorusunu güçlendiriyor.

Öte yandan uygun fiyatlı lezzetleri onurlandırmak amacıyla oluşturulan Bib Gourmand kategorisi, tüketiciyle daha fazla bağ kuruyor. Artık bazı şefler, yıldızdan çok Bib Gourmand peşinde.

Şeflerin Gözünden: Ödül mü, Yük mü?

30 yıldır Michelin yıldızına sahip olan İrlandalı şef Michael Deane, son olarak yıldızlı restoranını kapatıp menüyü sadeleştirdi. Tatlı-ekşi kanat, burger ve fish & chips gibi halka yakın tabaklara yöneldi. Deane, “Yıldız taşımak çok zor. Bazen bu sadece kendine eziyet etmek oluyor” dedi. Aynı zamanda “Bu işi artık prestij için değil, hayatta kalmak için yapıyorum” diyerek içinde bulunduğu ekonomik baskıyı da açıkladı.

Yeni Rekabet: Lüks Restoranlara Karşı Market Menüleri

Bugün bir Michelin yıldızının getirdiği gelir, yüksek maliyetler ve ekonomik belirsizlikler karşısında eskisi kadar etkili değil. Deane’in ifadesiyle, “Bugün rakibimiz Michelin değil, Marks & Spencer’ın Dine In menüsü.” Bu söylem, restoran sektöründeki büyük kırılmayı özetliyor. Yüksek kaliteye uygun fiyata ulaşmak isteyen tüketici, artık rehberlere değil, kendi deneyimine güveniyor.

KELİME BULUTU:Bib GourmandFine Dining KriziMichelin yıldızıRestoran Rehberleri
Bu Yazıyı Paylaş
Facebook Whatsapp Whatsapp LinkedIn Telegram Email Copy Link
Önceki Yazı Tarım İçin Güvenceli Gelecek: Bilimsel İklim Yasası Gerekiyor
Sonraki Yazı Bakanlık Sessiz, Uzmanlar Konuşuyor: Menenjit Aşısı Programda Olmalı
- Reklam -

Bize Destek Olun!

Özgür içerik üreticilerini Instagram Abonelik veya Patreon üzerinden desteklemek için harekete geçin! Sitemiz yayınladığımız bütün içeriklere anlık olarak Telegram kanalımızdan ulaşabilirsiniz. Yapacağınız her katkı bizim için büyük bir anlam taşıyor. Desteğinizle birlikte daha da güçlü olacağız. Yanımızda olun, birlikte büyüyelim!
InstagramTakip Et
PatreonTakip Et
TelegramTakip Et

Sosyal Medyada Biz!

Sosyal medya hesaplarımızdan bizi takip edebilir, günlük paylaşımlarımızı izleyebilirsiniz.
FacebookBeğen
XTakip Et
InstagramTakip Et
YoutubeSubscribe
  • Kelime Bulutlarımız:
  • Ekrem İmamoğlu
  • Netflix
  • Galatasaray
  • donald trump
  • Fenerbahçe
  • Özgür Özel
  • yapay zeka
  • elon musk
  • Sosyal Medya
  • Real Madrid

Ayrıca Beğenebilirsiniz

Yeme-İçme

70’lik Rakıya 60 Lira Vergi Zammı: Yüksek Alkollü İçkilere ÖTV Artışı

Yazan Ali Can Zorlu
Yeme-İçme

Almanya’da Lumumba Krizi: ‘Irkçı Çağrışım’ Nedeniyle Yasaklandı

Yazan Ali Can Zorlu
Elton John, Ömer Koç'un Restoranında Tadım Menüsüyle Eşsiz Bir Ziyafet Yaşadı
Yeme-İçmeMagazin

Elton John, Ömer Koç’un Restoranında Tadım Menüsüyle Eşsiz Bir Ziyafet Yaşadı

Yazan Derin Soysal
Yeme-İçme

Pizza Hut Çin, Tartışmaların Odağında: Kurbağalı Pizza! Cesaret Edebilir Misiniz?

Yazan Ali Can Zorlu
PEKY
Instagram X-twitter Facebook-f Youtube

Hakkımızda


Her saniye karşınıza çıkan, sözde “farklı” olduğunu iddia eden ancak inatla sürüden ayrılmayı reddedenlerden biri değiliz! Kendi sürüsünü yaratan, ezberleri bozan, ruhunu bir meydan muharebesi alanına asla çevirmeyen; yenilikçi, özgür, eğlenceli, yaratıcı, farklı, tek pencereli bakış açılarına karşı duran bir platformuz. Bol güneşli, gökkuşağı sinmiş bulutlara sarılı gökyüzüne inanan… Pek keyifli bir Medya ve Eğlence içerik platformuyuz.

Kategoriler
  • Gündem
  • Magazin
  • Kültür & Sanat
  • Dünya
  • Teknoloji
Bağlantılar
  • Künye
  • Çerez Politikası
  • Kullanım Koşulları
  • Hizmet Şartları

© PEKY Medya. 2024
sekizpiksel

DMCA.com Protection Status

PEKY, sekizpiksel’in resmi markasıdır.

Welcome Back!

Sign in to your account

Username or Email Address
Password

Lost your password?