4 Tem 2025, Cuma
  • App Store
  • Google Play
PEKY
  • En Çok Okunanlar
    Spor

    Messi’nin Koruması Sahadan Men Edildi: Cheuko’dan MLS’ye Tepki

    Dizi

    Spartaküs 12 Yıl Sonra Geri Dönüyor: “Ashur Ölmeseydi Ne Olurdu?”

    Bilim

    300 Yıllık Sır Çözüldü: Bitki Hücre Duvarlarının Yapım Aşaması Görüntülendi

    Kültür & Sanat

    Aşklar, Rekabetler ve Ruhdaşlıklar: ‘Seeing Each Other’ Sergisi Sanatçılar Arasında Görsel Bir Diyalog Kuruyor

  • Video İçerikleri
    Yaşam
    Sosyal Medya Fenomeni: REYNMEN – O Gerçek Bir Yıldız.
    Video
    Efsane Geri Döndü: Çağatay Ulusoy
    Video
    Ustalarının İzinde Bir Duayen: Şevket Çoruh
    Kültür & SanatVideo
    SekizinciNota @ Ağva – Konuk: Eser Çobanoğlu 🎵
  • Yazarlarımız
    • Banu Karakaşlar
    • Seda Özel
    • Sedat Gökşan
    • Suat Özkan
    • Tuğçe Tarhan
  • Diğer
    • İletişim
    • Künye
Son Eklenenler
Tutuklu Başkan Murat Çalık Ameliyattan Çıktı: “Şimdilik Sıkıntı Yok”
İzmir’de Yangın: Çeşme Kontrol Altında, Buca ve Ödemiş’te Mücadele Sürüyor
The Old Guard 2: Charlize Theron’lu Netflix Devam Filmi Neden Hayal Kırıklığı Yarattı?
Halk TV ve Sözcü TV Aynı Anda 10 Gün Karartılacak
Kemal Sunal’sız 25 Yıl: “Sen Gitmedin ki…”
İzmir Yanıyor: İki Kişi Hayatını Kaybetti
RTÜK’ten Tele 1’e “Saraçhane” Cezası, Sözcü TV’ye “LeMan Karikatürü” Yaptırımı
Zeynep Sönmez Wimbledon’da Tarih Yazdı: Üçüncü Tura Yükseldi
Geleceğe Dönüş 40 Yaşında: Hollywood’un Asla Yeniden Çekemeyeceği “Mükemmel” Film
Prada’nın Yeni Terliği Hindistan’da Kültürel Sömürü Tepkisiyle Karşılaştı
Bedelli Askerlik Ücretine 37 Bin 840 Lira Zam Geldi
Çeşme Alev Alev: Yangın 2. Gününde Kontrol Altına Alınamıyor
40 Yıllık Kült Klasiğe Yeni Soluk: Henry Cavill’in Aşkı Marisa Abela Oldu
Dünya Futbolu Yasta: Liverpool’un Yıldızı Diogo Jota Hayatını Kaybetti
6 Aylık Enflasyon Farkı Açıklandı: Emekli ve Memur Zammı Netleşti
30 Yıl Sonra Devam Filmi Geliyor: Denzel Washington, Crimson Tide’a Geri Dönebilir
Ev ve İş Yerleri İçin Kira Zam Oranı Belli Oldu: Temmuz 2025’te Yüzde 43,23 Artış
Makatına 144 Bin Euro Sakladı, Çıkmayınca Ameliyat Oldu: Türkiye Tazminat Ödeyecek
Haziran Enflasyonu Açıklandı: Yıllık Oran Yüzde 35,05
  • Gündem
  • Spor
  • Dünya
  • Sinema
  • Teknoloji
  • Dizi
  • Magazin
  • Bilim
  • Kültür & Sanat
  • Ekonomi
  • Yaşam
  • Müzik
  • Sağlık
  • Türkiye
  • Genel
  • Hayat Tarzı
BüyüteçAa
PEKYPEKY
  • Yaşam
  • Spor
  • Gündem
  • Magazin
  • Kültür & Sanat
  • Dünya
Arama
  • Menüler
    • Yaşam
    • Spor
    • Gündem
    • Magazin
    • Kültür & Sanat
    • Dünya
    • Türkiye
    • Hayat Tarzı
    • Konuk Yazarlar
    • Teknoloji
  • Bağlantılar
    • Kullanım Koşulları
    • Hizmet Şartları
    • Çerez Politikası
    • İletişim
    • Künye
    • Site Haritası
Sosyal Medyada Bizi Takip Edin!
© 2024 PEKY Medya
Yemek

Focaccia, İtalya’dan Değil Türkiye’den Mi Çıktı?

Derin Soysal
Son Güncelleme 29/11/2024 - 18:32
Yazan Derin Soysal
Paylaş

İtalya’nın meşhur focaccia ekmeği, aslında İtalya’ya özgü bir lezzet değil. Mezopotamya‘da, özellikle Türkiye ve Suriye‘de yapılan arkeolojik kazılar, bu ekmeğin 9 bin yıl öncesine dayandığını ortaya koyuyor. Barselona Özerk Üniversitesi ve Koç Üniversitesi‘nden bilim insanlarının birlikte yürüttüğü bir çalışma, focaccia’nın kökeninin Cilalı Taş Devri‘ne kadar uzandığını gösteriyor.

Başlıklar
Arkeolojik Bulgular: Ekmek Pişirilen İlk TepsilerEkmek Yapma Yöntemi: Buğday ve Arpa İle FocacciaDeneysel Testler ve FocacciaFocaccia’nın İtalya’ya Ulaşışı

Arkeolojik Bulgular: Ekmek Pişirilen İlk Tepsiler

Çalışma, Şanlıurfa’daki Mezraa-Teleilat ve Akarçay Tepe höyüklerinden elde edilen seramik parçalarını inceledi. Bu parçalar, MÖ 7 bin ila 5 bin yıl önceye tarihleniyor ve Mezopotamya’nın yemek kültürüne dair önemli ipuçları sunuyor. Arkeologlar, bu seramiklerin aslında yassı ekmek pişirilen oval tepsi kalıntıları olduğunu düşünüyor.

Ekmek Yapma Yöntemi: Buğday ve Arpa İle Focaccia

Yapılan analizlerde, bu tepsilerin içinde buğday ve arpa gibi tahılların kalıntıları bulundu. Ayrıca, hayvansal yağ ve bitkisel çeşniler de keşfedildi. Bu bulgular, tarih öncesi Mezopotamya halkının farklı tarifler denediğini ve focaccia benzeri ekmekleri pişirdiğini gösteriyor.

Deneysel Testler ve Focaccia

Araştırma ekibi, tepsi kalıntılarından elde ettikleri verilere dayanarak, geç Cilalı Taş Devri‘nde bu tür ekmeklerin nasıl pişirildiğini test etti. Tepsilerin tabanında oyuklar olduğunu belirten bilim insanları, bu tasarımın ekmeklerin kolayca çıkarılmasını sağladığını açıkladılar. Yapılan deneylerde, tepsilerde büyük ekmekler pişirilebileceği ve bu ekmeklerin, topluluklar arasında paylaşıldığı sonucuna varıldı.

Focaccia’nın İtalya’ya Ulaşışı

Araştırmacılar, focaccia‘nın pişirilme yönteminin 600 yıl boyunca gelişim gösterdiğini ve geniş bir coğrafyaya yayıldığını düşünüyor. Bu pişirme tekniğinin zamanla İtalya’ya ulaşmış olabileceğini ve orada evrimleşerek günümüzdeki focaccia halini almış olabileceğini belirtiyorlar.

KELİME BULUTU:arkeolojiCilalı Taş DevriFocacciaMezopotamya
Bu Yazıyı Paylaş
Facebook Whatsapp Whatsapp LinkedIn Telegram Email Copy Link
Önceki Yazı Sahte Dolar Krizi: Bankalar ve Döviz Büroları Alım-Satımı Durdurdu
Sonraki Yazı Fenerbahçe Avrupa’da Şov Yaptı: Prag Deplasmanında Zafer
- Reklam -

Bize Destek Olun!

Özgür içerik üreticilerini Instagram Abonelik veya Patreon üzerinden desteklemek için harekete geçin! Sitemiz yayınladığımız bütün içeriklere anlık olarak Telegram kanalımızdan ulaşabilirsiniz. Yapacağınız her katkı bizim için büyük bir anlam taşıyor. Desteğinizle birlikte daha da güçlü olacağız. Yanımızda olun, birlikte büyüyelim!
InstagramTakip Et
PatreonTakip Et
TelegramTakip Et

Sosyal Medyada Biz!

Sosyal medya hesaplarımızdan bizi takip edebilir, günlük paylaşımlarımızı izleyebilirsiniz.
FacebookBeğen
XTakip Et
InstagramTakip Et
YoutubeSubscribe
  • Kelime Bulutlarımız:
  • Ekrem İmamoğlu
  • Netflix
  • Galatasaray
  • donald trump
  • Özgür Özel
  • yapay zeka
  • Fenerbahçe
  • Sosyal Medya
  • Real Madrid
  • elon musk

Ayrıca Beğenebilirsiniz

Yemek

Şöhretin Bedeli: Michelin Yıldızlı Restoranlar İflas Riski Altında

Yazan Ayşegül Kırım
Yemek

Vedat Milor’un Yeni Menemen Tartışması: Beyaz Peynirli mi, Peynirsiz mi?

Yazan Ayşegül Kırım
DünyaYemek

Almanya’da Kelle Paça Çorbasına Yasak: Kaçakçılara Ağır Cezalar

Yazan Derin Soysal
Yemek

Vegan ve Vejetaryen Ürünlere Yeni Düzenleme: Menülerde Şeffaflık Şartı

Yazan Naz Saydam
PEKY
Instagram X-twitter Facebook-f Youtube

Hakkımızda


Her saniye karşınıza çıkan, sözde “farklı” olduğunu iddia eden ancak inatla sürüden ayrılmayı reddedenlerden biri değiliz! Kendi sürüsünü yaratan, ezberleri bozan, ruhunu bir meydan muharebesi alanına asla çevirmeyen; yenilikçi, özgür, eğlenceli, yaratıcı, farklı, tek pencereli bakış açılarına karşı duran bir platformuz. Bol güneşli, gökkuşağı sinmiş bulutlara sarılı gökyüzüne inanan… Pek keyifli bir Medya ve Eğlence içerik platformuyuz.

Kategoriler
  • Gündem
  • Magazin
  • Kültür & Sanat
  • Dünya
  • Teknoloji
Bağlantılar
  • Künye
  • Çerez Politikası
  • Kullanım Koşulları
  • Hizmet Şartları

© PEKY Medya. 2024
sekizpiksel

DMCA.com Protection Status

PEKY, sekizpiksel’in resmi markasıdır.

Welcome Back!

Sign in to your account

Username or Email Address
Password

Lost your password?