19 May 2025, Pazartesi
  • App Store
  • Google Play
PEKY
  • En Çok Okunanlar
    Kültür & Sanat

    Londra’daki Komedi Kulübü, Botokslu Seyircilere Kapıları Kapattı

    Teknoloji

    Lityumun Yerini Sodyum mu Alıyor? Dünyanın İlk Sodyum İyon Powerbank’i Çıktı

    Sinema

    Robert De Niro, Çifte Rolüyle Geri Dönüyor: “Teknik Olarak Çok Zorlayıcıydı”

    Sinema

    Anne Hathaway’in Yeni Bilimkurgu Filmi Ertelendi: Flowervale Street Gecikmeli Geliyor

  • Video İçerikleri
    Yaşam
    Sosyal Medya Fenomeni: REYNMEN – O Gerçek Bir Yıldız.
    Video
    Efsane Geri Döndü: Çağatay Ulusoy
    Video
    Ustalarının İzinde Bir Duayen: Şevket Çoruh
    Kültür & SanatVideo
    SekizinciNota @ Ağva – Konuk: Eser Çobanoğlu 🎵
  • Yazarlarımız
    • Banu Karakaşlar
    • Seda Özel
    • Sedat Gökşan
    • Suat Özkan
    • Tuğçe Tarhan
  • Diğer
    • İletişim
    • Künye
Son Eklenenler
Jennifer Lawrence’tan Psikolojik Çöküşe Dair Sarsıcı Bir Performans: Die My Love
Barbie Artık Parmak Ucunda Değil: 65 Yıllık Dönüşüm Bilimsel Olarak Kanıtlandı
Fenerbahçe Taraftarından Ali Koç’a Sert Tepki: Anonslar Bile Susturamadı
Kahramanmaraş Göksun’da 4 Büyüklüğünde Deprem Meydana Geldi
Benfica Braga’ya Takıldı, Kupayı Sporting Kaptı
Crystal Palace Tarih Yazdı: FA Cup’ta İlk Kez Şampiyon
Fatih Akın’dan Cannes’da Sert Türkiye Eleştirisi: “Tutuklanmaktan Korkuyorum”
Celal Şengör Hakkında 2 Yıla Kadar Hapis İstemi: İddianame Hazırlandı
Cannes’da Joaquin Phoenix Fırtınası: Eddington Ayakta Alkışlandı, Phoenix Gözyaşlarını Tutamadı
Hindistan’da Türkiye’ye Boykot Çağrıları: Ekonomik ve Diplomatik Etkisi Ne Olabilir?
Son Durak Geri Döndü: Kan Bağı Gişede Rekor Kırıyor
Oytun Erbaş’tan Fatih Altaylı’ya Sert Suçlama: “Beni İşimden Attırdı”
Altın 3 Haftada 300 Dolar Eridi Ama Goldman Sachs Umutlu
Tatlı ve Tiksindirici: Helen Chadwick ve Caroline Walker Kadınlığın Çelişkili Gerçekliğini Sergiliyor
Emekliye Bayram İkramiyesi Ne Zaman Yatacak? Ödeme Takvimi Belli Oluyor
Siber Saldırıların Yeni Rotası: İngiltere’den ABD’ye Yayılıyor
Her Gün Televizyonda 1 Milyar Saat YouTube İzleniyor: İçerik Üreticilerine 3 Yılda 70 Milyar Dolar Ödendi
GTA 6’dan Kötü Haber: Switch 2 Kullanıcıları Oyunun Dışında Kalabilir
İlk Kuşların Uçuş Sırrı Çözüldü: Arkeopteriks Gerçekten Uçabiliyordu
  • Gündem
  • Spor
  • Dünya
  • Sinema
  • Teknoloji
  • Dizi
  • Magazin
  • Bilim
  • Kültür & Sanat
  • Ekonomi
  • Yaşam
  • Müzik
  • Türkiye
  • Sağlık
  • Genel
  • Hayat Tarzı
BüyüteçAa
PEKYPEKY
  • Yaşam
  • Spor
  • Gündem
  • Magazin
  • Kültür & Sanat
  • Dünya
Arama
  • Menüler
    • Yaşam
    • Spor
    • Gündem
    • Magazin
    • Kültür & Sanat
    • Dünya
    • Türkiye
    • Hayat Tarzı
    • Konuk Yazarlar
    • Teknoloji
  • Bağlantılar
    • Kullanım Koşulları
    • Hizmet Şartları
    • Çerez Politikası
    • İletişim
    • Künye
    • Site Haritası
Sosyal Medyada Bizi Takip Edin!
© 2024 PEKY Medya
Yemek

Focaccia, İtalya’dan Değil Türkiye’den Mi Çıktı?

Derin Soysal
Son Güncelleme 29/11/2024 - 18:32
Yazan Derin Soysal
Paylaş

İtalya’nın meşhur focaccia ekmeği, aslında İtalya’ya özgü bir lezzet değil. Mezopotamya‘da, özellikle Türkiye ve Suriye‘de yapılan arkeolojik kazılar, bu ekmeğin 9 bin yıl öncesine dayandığını ortaya koyuyor. Barselona Özerk Üniversitesi ve Koç Üniversitesi‘nden bilim insanlarının birlikte yürüttüğü bir çalışma, focaccia’nın kökeninin Cilalı Taş Devri‘ne kadar uzandığını gösteriyor.

Başlıklar
Arkeolojik Bulgular: Ekmek Pişirilen İlk TepsilerEkmek Yapma Yöntemi: Buğday ve Arpa İle FocacciaDeneysel Testler ve FocacciaFocaccia’nın İtalya’ya Ulaşışı

Arkeolojik Bulgular: Ekmek Pişirilen İlk Tepsiler

Çalışma, Şanlıurfa’daki Mezraa-Teleilat ve Akarçay Tepe höyüklerinden elde edilen seramik parçalarını inceledi. Bu parçalar, MÖ 7 bin ila 5 bin yıl önceye tarihleniyor ve Mezopotamya’nın yemek kültürüne dair önemli ipuçları sunuyor. Arkeologlar, bu seramiklerin aslında yassı ekmek pişirilen oval tepsi kalıntıları olduğunu düşünüyor.

Ekmek Yapma Yöntemi: Buğday ve Arpa İle Focaccia

Yapılan analizlerde, bu tepsilerin içinde buğday ve arpa gibi tahılların kalıntıları bulundu. Ayrıca, hayvansal yağ ve bitkisel çeşniler de keşfedildi. Bu bulgular, tarih öncesi Mezopotamya halkının farklı tarifler denediğini ve focaccia benzeri ekmekleri pişirdiğini gösteriyor.

Deneysel Testler ve Focaccia

Araştırma ekibi, tepsi kalıntılarından elde ettikleri verilere dayanarak, geç Cilalı Taş Devri‘nde bu tür ekmeklerin nasıl pişirildiğini test etti. Tepsilerin tabanında oyuklar olduğunu belirten bilim insanları, bu tasarımın ekmeklerin kolayca çıkarılmasını sağladığını açıkladılar. Yapılan deneylerde, tepsilerde büyük ekmekler pişirilebileceği ve bu ekmeklerin, topluluklar arasında paylaşıldığı sonucuna varıldı.

Focaccia’nın İtalya’ya Ulaşışı

Araştırmacılar, focaccia‘nın pişirilme yönteminin 600 yıl boyunca gelişim gösterdiğini ve geniş bir coğrafyaya yayıldığını düşünüyor. Bu pişirme tekniğinin zamanla İtalya’ya ulaşmış olabileceğini ve orada evrimleşerek günümüzdeki focaccia halini almış olabileceğini belirtiyorlar.

KELİME BULUTU:arkeolojiCilalı Taş DevriFocacciaMezopotamya
Bu Yazıyı Paylaş
Facebook Whatsapp Whatsapp LinkedIn Telegram Email Copy Link
Önceki Yazı Sahte Dolar Krizi: Bankalar ve Döviz Büroları Alım-Satımı Durdurdu
Sonraki Yazı Fenerbahçe Avrupa’da Şov Yaptı: Prag Deplasmanında Zafer
- Reklam -

Bize Destek Olun!

Özgür içerik üreticilerini Instagram Abonelik veya Patreon üzerinden desteklemek için harekete geçin! Sitemiz yayınladığımız bütün içeriklere anlık olarak Telegram kanalımızdan ulaşabilirsiniz. Yapacağınız her katkı bizim için büyük bir anlam taşıyor. Desteğinizle birlikte daha da güçlü olacağız. Yanımızda olun, birlikte büyüyelim!
InstagramTakip Et
PatreonTakip Et
TelegramTakip Et

Sosyal Medyada Biz!

Sosyal medya hesaplarımızdan bizi takip edebilir, günlük paylaşımlarımızı izleyebilirsiniz.
FacebookBeğen
XTakip Et
InstagramTakip Et
YoutubeSubscribe
  • Kelime Bulutlarımız:
  • Ekrem İmamoğlu
  • Netflix
  • Galatasaray
  • donald trump
  • yapay zeka
  • Fenerbahçe
  • Sosyal Medya
  • Real Madrid
  • Özgür Özel
  • Süper Lig

Ayrıca Beğenebilirsiniz

SağlıkYemek

Siyah Sarımsak Nedir? Siyah Sarımsak Kullanım Amaçı Nelerdir?

Yazan Derin Soysal
DünyaYemek

50 Yıllık Big Mac Aşkı: 35.000 Burger Yiyerek Guinness Rekoru Kıran Adam

Yazan Naz Saydam
Yemek

Dünya Kahve Günü’nü Kahve Demleyerek Kutlayın: Mis Kokulu 19 Kahve Çeşidi

Yazan Derin Soysal
YemekYaşam

Balıkçılar Denize Açılamadı, Palamut 150 TL’ye Yükseldi

Yazan Ayşegül Kırım
PEKY
Instagram X-twitter Facebook-f Youtube

Hakkımızda


Her saniye karşınıza çıkan, sözde “farklı” olduğunu iddia eden ancak inatla sürüden ayrılmayı reddedenlerden biri değiliz! Kendi sürüsünü yaratan, ezberleri bozan, ruhunu bir meydan muharebesi alanına asla çevirmeyen; yenilikçi, özgür, eğlenceli, yaratıcı, farklı, tek pencereli bakış açılarına karşı duran bir platformuz. Bol güneşli, gökkuşağı sinmiş bulutlara sarılı gökyüzüne inanan… Pek keyifli bir Medya ve Eğlence içerik platformuyuz.

Kategoriler
  • Gündem
  • Magazin
  • Kültür & Sanat
  • Dünya
  • Teknoloji
Bağlantılar
  • Künye
  • Çerez Politikası
  • Kullanım Koşulları
  • Hizmet Şartları

© PEKY Medya. 2024
sekizpiksel

DMCA.com Protection Status

PEKY, sekizpiksel’in resmi markasıdır.

Welcome Back!

Sign in to your account

Username or Email Address
Password

Lost your password?