Uyandığımızda uyku kalitemiz ve ruh halimiz olumlu ve verimli bir gün geçirip geçirmememizi doğrudan etkiler. Bazılarımız sabah, son saniyeye kadar erteleme düğmesine basmayı tercih ederken, diğerleri yavaş uyanmayı tercih ederek, telaşı yatıştırmak için ekstra tampon süre ekler.
Uzmanlara göre ikincisi çoğu kişi için en iyi seçenek. Çünkü güne nasıl başlamayı seçtiğimiz çoğu zaman, önümüzdeki 12 saatin geri kalanının nasıl geçeceğini tahmin ediyor. Birçoğumuz sabahı ‘yeni bir başlangıç’ ve günümüzü önceden yazmak için bir fırsat olarak düşünüyoruz. Bu düşünce, kendi kendini gerçekleştiren bir kehanet gibi adeta. O nedenle günümüzü planlamak ve tahmin etmek bize gerçekten fayda sağlar! Bir sabah rutini oluşturmak, kendinizi daha kontrollü ve üretken hissetmenize yardımcı olur. Sizi günlük yapılacaklar listenizde taşıyacak olumlu mesajlara yol açar.
Sabahınızı sabote eden ve günün geri kalanında üretkenliğinizi sınırlayan şeylere birlikte göz atalım…
Sabahlarınızı daha verimli kılın…
Erteleme tuşuna basmayın: Erteleme tuşuna basarsanız, bu size biraz daha uyuma fırsatı verir ama size ekstra dinlenme sağlamaz. Aslında, bu yalnızca daha fazla stres yaratıyor. Çünkü aslında hazırlanmanız ve gününüzü geçirmek için zihinsel olarak hazırlanmanız gereken zamanı kesiyorsunuz.
Elektronik cihazlarınızın anında açılması
Akşam ve sabahın erken saatlerinde kaçırmış olabileceğiniz herhangi bir şeyi yakalamak için telefonunuzu, tabletinizi veya bilgisayarınızı kontrol ederek; e-posta veya sosyal medyada gezinmeyi düşünebilirsiniz. Ancak uzmanlar, bu sabahki davranışların üretkenliğinizi engelleyebileceği ve ruh halinizi bozabileceği konusunda uyarıyor. Kaydırma sadece büyük bir zaman kaybı. Sabahın geri kalanında acele etmenize neden olur. Aynı zamanda okuduğunuz şeye bağlı olarak kendinizi endişeli hissetmenizi sağlar. Sosyal medyaya atlamak veya e-postalarınızı kontrol etmek yerine, beş dakikalık hızlı, rehberli bir meditasyon yapın. Yatak odanızdan çıkmadan önce birkaç dakikanızı müzik eşliğinde esneyerek geçirin.
Sabaha haberlerle başlamayın: Güne dünya sorunlarıyla başlarsanız karar verme ve iletişim kurma şeklinizi olumsuz yönde etkilersiniz. Ortaya çıkan duygular aynı zamanda verimliliğinizi de engeller. Haberlere katılmadan önce güne bilinçli olarak kendiniz ve ihtiyaçlarınızı kontrol ederek başlamanızı tavsiye ediyoruz. Gerekirse, işe başladığınızda manşetlere göz atın ve ilgili makaleleri okuyun…
Sabah uyanmalarınıza zaman ayırın: İhtiyacınız olan süre 30 dakika! Eğer verimli uyanma olmazsa enerjinizi yerle bir edersiniz. Bunun yerine, kendinize süre tanıyın, nefes alın ve hayatınızdaki her şey için şükran gösterin.
Şeker ve karbonhidrat yüklemesi
Simit, poğaça ve donutların çoğu kişi için en iştah açıcı seçenek; ancak kan şekerinizi inişli çıkışlı bir yolculuğa çıkarabileceği ve bunun da yüksek bir yükselişe ve kazaya yol açabileceğini de unutmayın.
Ruh hali ve odaklanma kan şekerimizi takip eder. Bu nedenle güne basit karbonhidrat türleri yiyerek başlayın. Kahvaltıyı seven biriyseniz, uzmanlar karbonhidratları protein, sağlıklı yağlar ve yeşilliklerle dengeleyerek güne başlamanızı öneriyor.
Tostunuzun üzerine biraz avokado, fındık ezmesi veya yumurta koymayı deneyin veya Smoothie’nize biraz yeşillik ekleyin. Kan şekerini dengede tutmak için yemek yemek sizi en üretken hale getirecektir. Bu nedenle her öğünde protein, sağlıklı yağlar, lif ve yeşillikleri dengelemeyi unutmayın.
Sabah yatağınızı dağınık bırakmayın…
Üretken olmak hem enerji akışı hem de yapı gerektirir. Enerji akışı olmadan ihtiyacınız olan motivasyona veya yaratıcılığa sahip olamazsınız. Yapı olmadan organizasyondan yoksun kalırsınız ve çarklarınızı döndürüp çok az şey başarabilirsiniz. Gün boyunca üzerine inşa edebileceğiniz bir yapı sağlayan bir ritüel olarak her sabah yatağınızı toplamanızı tavsiye ediyoruz! Zamanla, bu basit başarı, tamamlanma ve organizasyon için bir kas geliştirir, bu da refah duygusuna ve diğer başarılara yol açar…