Gıda israfınızı azaltmak için yapabileceğiniz birçok farklı eylem var. Evde kompost yapmak, artıklarınızı “ileri dönüştürmenin” harika bir yoludur. Açık havada alanınız ve zamanınız sınırlıysa bu sizin için en doğru seçenek…
Bu kısa gönderide size Kompost Smoothie’leri haftalık rutininize eklemeye başlamanız için ihtiyacınız olan tüm bilgileri veriyoruz! Haydi başlayalım…
Neden evde kompost?
Birçok insan için kompost smoothie; kirli tırnaklar, kötü koku, solucanlar ve devasa atık yığınları anlamına gelir. Gerçek şu ki, evde düşündüğünüzden çok daha hızlı, daha kolay ve daha temiz bir şekilde kompost yapabilirsiniz. İşte herkesin mümkün olan en kısa sürede evden kompost yapmaya başlamasının ana nedenlerinden bazıları!
Gıda israfını azaltın ve önleyin
Dünyanın her yerinde çok fazla gıda israfı yaşanıyor. Her gün mükemmel derecede iyi yemekler çıkıyor. Çoğu durumda ise yiyecekleri ise çöpe atıyoruz.
İşte küresel gıda atığıyla ilgili birkaç önemli gerçek!
Dünya çapında her yıl yaklaşık 1,3 milyar ton gıda israf ediliyor!
ABD’de üretilen gıdanın yaklaşık yüzde 30-40’ı israf ediliyor!
Her yıl israf edilen gıdayı üretmek için büyük miktarda toprak ve su kullanılıyor!
Gıda israfının (balık ve deniz ürünleri hariç) doğrudan ekonomik sonuçları yıllık 750 milyar dolara ulaşıyor!
Gıda atıkları çöplükleri dolduruyor!
Sıfır atıklı mutfak yaratın
Sıfır Atık mutfağa sahip olmak gerçekten mümkün mü? Bu size bağlı. Nerede yaşıyorsunuz, ne satın alıyorsunuz, ne üretiyorsunuz? Gerçek gıda atıklarının yanı sıra mutfak çöplerinin en yaygın parçalarından biri çöp poşetleri. Çoğu haneden her gün çöp poşetleri geçer. Ve biz bu poşetlerin çöplerimizi güzel, düzenli bir pakette barındırdığını düşünüyoruz. Ancak torbaları, diğer çöplerle birlikte bir yığının içine atınca bölünmesine ve yırtılmasına neden oluyoruz. Bu da küçük plastik poşet parçalarının rüzgara maruz kalmasına ve doğaya uçmasına neden oluyor. Yiyecek atıklarınızı evde kompostlamak, yiyecek artıklarını plastik çöp poşetlerine koyma ihtiyacını ve dolayısıyla torba ihtiyacını azaltır!
Yiyecek artıkları değerli bir kaynaktır!
Gerçek yiyecekler söner. Doğal ayrışma yaşamın devam eden döngüsünün bir parçasıdır. Ancak doğal dünyada hiçbir şeyi israf edemeyiz. Bir bitki veya meyve yere düştüğünde, toprakta parçalanır ve solucanları besler, bu da toprağı verimli tutar ve yeni bir bitkinin büyümesi için mükemmel bir platform sağlar.
Gıda doğal bir gübredir!
Eğer bir iç mekan bitkisi aşığı veya ev bahçeciliği meraklısıysanız, yiyecek artıklarınızı kompostlamanın ana nedenlerinden biri gübrelemeye faydalarıdır!
Mağazadan satın alınan gübrelerin çoğu üç temel bitki besin maddesini içerir:
Azot (N) – yeni bitki büyümesini besler
Fosfor (P) – kök büyümesini uyarır
Potasyum (K) – bitkilerin suyu, besin maddelerini ve karbonhidratları sistem içinde taşımasına yardımcı olur
Daha fazla gübre her zaman daha iyi değildir!
Mağazadan satın aldığımız gübrelerin çoğu, yüksek yüzdelerde sentetik bileşenlerden yapılıyor. Ve bitkilerinizi gübrelemeniz durumunda, daha fazlasının mutlaka daha iyi olduğu anlamına gelmez. Aşırı uyarmak mümkündür. Büyük ölçekli çiftliklerde aşırı gübreler su yollarına karışırsa nehirlerin/akarsuların doğal dengesini bozulur.
Organik atıklarınızı ayırın
Gıda atıklarınızı kompostlaştırmanın ilk adımı organik atıklarınızı ayırmaktır. Genel olarak; et, kemik, balık, süt ürünleri ve yağ kaçınmanız gerekenler arasındadır. Bunlar koku sorunları yaratabilir ve istenmeyen kemirgenleri, sinekleri çekebilir.
Kompost Smoothie’nizi hazırlamak için blender kullanın
Kompostunuzu kullanmaya hazır olduğunuzda blenderinizin 1/4’ünü yiyecek atıklarıyla ve 3/4’ünü suyla doldurun. Bu, kompost suyunuzun çok kalın olmamasını sağlayacaktır. Muz kabuğu ve havuç gibi şeyler kesilmelidir. Yumurta kabukları da karıştırılabilir.
Kompostu toprağa kazın
Bitkilerinizin yanına veya çevresine küçük bir çukur kazın ve kompostu içine dökün. İçeri girdikten sonra gömün. Güneş ışığını emme yeteneğini etkileyebileceğinden yaprakları veya bitkinin kendisini kapatmayın. Karışımı gömmek istenmeyen sinek ve kemirgen sorunlarını önleyebilir.