Artık her şeyimizi Type-C kablolarla şarj ediyoruz. Telefon, tablet, kulaklık, laptop, bir tane tepsi kablo olsun yeter mi gerçekten öyle mi? Sandığımızın aksine sadece tek bir tip kablo yok. Yani telefon kutusundan çıkanı her şey için kullanamıyoruz. Daha doğrusu özelliklerini kontrol etmemiz gerekiyor. Mesela kablomuzun üzerine şu simge varsa bu kabloyu veri aktarmak için kullanmamalıyız demektir.
Binlerce TL’ye aldığımız monitör, tablet ve telefonlarımıza dikkat!
Çünkü yüksek veri aktarım hızını desteklemiyor. Sadece enerji aktarımını destekliyor, kabloda simge yoksa kutusuna bakarak kontrol edebiliriz. Veri aktarmak istiyorsak en az 3.1 Gen 1 versiyonlarını monitöre bakacaksak, thunderbolt 3 versiyonlarını kullanmamız gerekiyor.
Peky diyelim elimizde 2.0 yani düz Type-C var ve monitöre bağlamak istiyoruz. Display port seçeneği olmadığı için monitörünüz sağlıklı çalışmayacaktır. Eğer enerji gerilimi de farklıysa en kötü senaryo başımıza gelecek ve monitörünüz bozulacaktır. Bu yüzden kullandığımız Type-C ‘leri alırken iyi seçmemiz gerekiyor.
Type-C nedir?
İngilizce “Universal Serial Bus” kelimelerinin kısaltması olan USB, Türkçede “Evrensel Seri Veriyolu” anlamına geliyor. İlk kez 1996 yılında tanıştığımız USB aslında bir donanım standardıdır ve özetle kulaklık, hafıza kartı, kamera gibi dış donanımların bilgisayara, telefona, tablete yani ana bir cihaza bağlanmasını sağlar.
USB nedir?
USB genel olarak kablolama ve konnektör biçimini ifade eder. Aynı zamanda bu kablo ve konnektörlerden geçen verilerin yapısını da belirtir. USB’nin daha önce kullanılan bağlantılardan farkı, veri ile gücü birleştirmesi ve bağımsız güç kaynaklarına gerek duyulmadan kulaklık, hafıza kartı, klavye gibi harici aygıtların kullanılmasına olanak sağlamasıdır. Aralarında Apple, Dell, HP, Intel, Microsoft ve Samsung’un da bulunduğu 700’den fazla şirketin yer aldığı USB Uygulayıcıları Forumu (USB-IF) tarafından geliştirilmiştir.
Günümüzde USB’nin USB 1.0, USB 2.0, USB 3.0 ve USB 4.0 olmak üzere dört ana versiyonu bulunur. USB 1.0, saniyede 1,5 megabit veri hızına sahipken 2000’lerin başında piyasaya sürülen USB 2.0, 480 Mbps hıza sahiptir ve Türkiye’de kullanılan elektronik cihazların çoğunda yer alan bağlantı türüdür. Düşük maliyetli olduğu için kullanımı yaygındır.
USB 3.1, anakartlarda ve dizüstü bilgisayarlarda kullanılan USB türüdür. 10 Gbps veri aktarımı ile USB 2.0’a göre veri akışı daha hızlı ve bağlantı alanı daha güçlüdür. USB 3.2’nin veri hızı ise saniyede 20 gigabittir. USB 4.0 ise özellikle USB type C kabloları ile kullanıldığında saniyede 40 gigabit veri hızına ulaşabilir.
USB’nin dört ana versiyonuna ek olarak üç farklı türü de mevcut. 10 yıl öncesine kadar USB-A ve USB-B kullanılırken 2014 yılında USB-C hayatımıza girdi. Dikdörtgen şeklinde ince bir kesite sahip olan USB-A genellikle bağlantının ana bilgisayar ucu için kullanılır.