Sanatçıların aldığı paranın yarı yarıya azalacağı iddia ediliyor.
ABD’deki Mekanik Lisanslama Topluluğu, dijital müzik platformlarının telif hakkı ödemelerini toplayıp sahiplerine dağıtıyor ve Spotify’ın geliri düzgün raporlamadığını öne sürüyor.
Spotify, 1 Mart’ta yaptığı bir değişiklik ile Premium, Duo ve Aile planlarını, sesli kitapları içerdikleri gerekçesiyle farklı bir abonelik sınıfına taşıdı. Hem müzik hem de sesli kitaplar sunan bu planlar, şirketin iddiasına göre “paket” sınıfına giriyor ve bu sayede daha az telif hakkı ücreti ödeniyor.
Ancak MLC, perşembe günü New York Federal Mahkemesi’nde açtığı davada, bu planların daha önce de sesli kitap dinleme imkanı sunduğunu belirtiyor. Kuruluş, Premium planında aslında herhangi bir değişiklik yapılmadığından, Spotify’ın gelirinin azalmadığını savunuyor.
Billboard’un dava dilekçesinde dayandığı tahmine göre, Spotify’ın bu hamlesi, sanatçı ve yayıncıların yaklaşık 150 milyon dolar daha az telif hakkı ödemesi almasına neden olacak. MLC, telif hakkı ödemelerinin neredeyse yüzde 50 azalacağını öne sürüyor.
Dava dilekçesinde “Spotify’ın mekanik telif hakkı ücretlerini azaltma çabası, yükümlülüklerinin açıkça ihlal edilmesine yol açıyor” denildi.
Dijital müzik platformunun sözcüsü Cuma günü yaptığı açıklamada, “Spotify, 2023’te yayıncı ve topluluklara rekor ödemeler yaptı ve 2024’te daha da büyük bir ödeme yapmayı planlıyor. Bu konunun hızla çözüme kavuşmasını dört gözle bekliyoruz.” dedi.
Spotify, davayla ilgili olarak “yayıncı ve yayın platformlarının yıllar önce kabul ettiği şartlarla ilgili olduğunu” belirtiyor.
Dijital müzik platformu, Şubat ayında yaptığı açıklamada 2023’te sanatçı ve yayıncılara 9 milyar dolar ödeme yaptığını duyurdu.
MLC’nin, Spotify’ın ödemediği iddia edilen telif hakkı ve gecikme ücretleri için talep ettiği tazminat miktarı açıklanmadı.
Sesli kitap özelliği ABD, Yeni Zelanda, Birleşik Krallık, Avustralya, Kanada ve İrlanda’da mevcut, ancak Türkiye’de henüz bu hizmet sunulmuyor.