Eleştirmen ve yazar Joseph Earp, yapay zekânın sunduğu “zaman kazandırma” vaadini sorguladı. Guardian için kaleme aldığı yazısında Earp, AI teknolojisinin insana ait olan öğrenme, yazma, keşfetme ve yaratma gibi eylemleri basitleştirmeye çalıştıkça yaşamın anlamını da aşındırdığı görüşünde.
“Yapay Zekâ, Sıkıcı Olanı Almalı, Anlamlı Olanı Değil”
Kendini teknolojiye temkinli yaklaşan biri olarak tanımlayan Earp, bazı otomasyonların hayatı kolaylaştırdığını kabul ediyor. Örneğin diş hekimliğinde anestezi kullanımını “karmaşasız bir nimet” olarak tanımlıyor. Ancak onun temel ölçütü net: “Bilgisayara sadece yapmak istemediğim ve yaptığımda bir şey kazanmadığım işleri veririm.”
Bu noktada hesap makinesini ideal model olarak gösteren Earp, bir kitabın özetlenmesini, arkadaş mesajlarının kısaltılmasını ya da hatıraları yansıtan fotoğrafların filtrelenmesini yapay zekânın üstlenmesini istemediğini belirtiyor. “Bu işler zor olduğu için değil, anlamlı oldukları için yapılmalı” diyor.
“Yaratıcılığı Bilgisayara Bırakırsak Sanatçı Değil, Satıcı Oluruz”
Earp, AI destekli kitap yazımı veya sanat üretimi fikrine ise net bir şekilde karşı çıkıyor. Bir eserin yaratılma sürecinin sanatın özü olduğunu vurgulayan yazar, “Bir kitabı bitirmiş olmanın sevinci sınırlıdır, gerçek heyecan o kitabı yazarken yaşanır” ifadelerini kullanıyor.
Sanat üretimini sadece ‘ürün’ yaratmaya indirgeyen yaklaşımları eleştiren Earp, şöyle devam ediyor: “Yaratıcılığınızı bilgisayara devrettiğinizde bir sanatçı değil, sadece bir satıcı olursunuz. Sanatçı yapan, yaratan kişidir; yaratmış olan değil.”
“Yapay Zekâya Devredilen Hayat, Sadece Daha Kısa, Daha İyi Değil”
Yapay zekânın hayatı sadeleştirme vaadini tehlikeli bulan Earp, bu durumun insanı yaşamaktan alıkoyabileceğini savunuyor. “Arkadaşlarımızdan öğrenmek, yazmak, keşfetmek gibi şeylerden kurtulmak değil, onların içine dalmak bizi canlı tutar” diyor.
Teknoloji devlerinin “zaman kazancı” söylemine mesafeli duran Earp, bu kazanılan zamanın neyle değerlendirileceğini de sorguluyor: “Eğer öğrenmeyi, yaratmayı, dünyayı keşfetmeyi bırakıyorsak, boş zamanla ne yapacağız?”
“Hayatımı ChatGPT komutlarına indirgeyebilirim. Bilgisayar benim yerime her şeyi yapabilir. Ama bu sadece yaşantımı kısaltır, daha iyi hale getirmez.”