Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Avrupa Ülke Sağlık Politikaları ve Sistemleri Direktörü Natasha Azzopardi Muscat, akıllı telefonların ve dijital cihazların, tütün ürünlerine benzer şekilde düzenlenmesi gerektiğini savundu. Muscat, gençlerin ruh sağlığı üzerindeki olumsuz etkilerle başa çıkmak amacıyla dijital cihazların kullanımının daha sıkı kontrol altına alınması gerektiğini belirtti.
Dijital Cihazlar İçin Yasak Bölgeler Mi Geliyor?
Muscat, Avusturya’nın Gastein kentinde düzenlenen Avrupa Sağlık Forumu’nda yaptığı açıklamada, tütün ürünlerinin düzenlenmesinde kullanılan yöntemlerin, dijital cihazlar için de uygulanabileceğini dile getirdi. Muscat, yaş sınırı, kontrollü fiyatlar ve yasak bölgeler gibi tedbirlerin akıllı telefon ve diğer dijital cihazların zararlı kullanımını önleyebileceğini söyledi. “Belki de dijital cihazların nerede kullanılmasının uygun olduğunu düşünmemizin zamanı geldi” diyen Muscat, bazı alanlarda tütün yasakları gibi dijital cihazların da yasaklanabileceğini öne sürdü.
Ergenler Arasında Bağımlılık Artıyor
Geçtiğimiz ay yayımlanan bir DSÖ araştırması, ergenler arasında bağımlılık benzeri oyun ve sosyal medya davranışlarının artmakta olduğunu ortaya koydu. Avrupa, Orta Asya ve Kanada‘da 280.000 ergenle yapılan anketin sonuçlarına göre, gençlerin %10’u sosyal medya kullanımını kontrol etmekte zorlanıyor. Kızlar arasında bu oran %13 iken, erkeklerde %9 olarak belirlendi. Aynı araştırma, ergenlerin %12’sinin ise sorunlu oyun oynama riski altında olduğunu gösterdi.
Gençlerin Ruh Sağlığı Tehlikede
Muscat, sosyal medya kullanımının gençlerin ruh sağlığı üzerinde ciddi etkiler yarattığını ve bunun eğitim, refah ve üretkenlik gibi alanlarda olumsuz sonuçlara yol açabileceğini vurguladı. Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, sosyal medyanın gençler üzerindeki etkilerini incelemek üzere kapsamlı bir araştırma yapılacağını duyurmuştu. Muscat, bu tür etkileri anlamanın önemine dikkat çekerken, gerekli adımların bir an önce atılması gerektiğini ifade etti.