Bilim insanları beynin yaşlanmasını yavaşlatan besinleri belirlemişlerdir. Bulgular genellikle Akdeniz diyetiyle tutarlıdır ve Alzheimer gibi hastalıklar için önemlidir.
Sebze ve meyve ağırlıklı Akdeniz diyetinin, Alzheimer ve bunama riskini azalttığı ve sağlıklı bir beyinle ilişkili olduğu önceki çalışmalarda belirlenmiştir.
Nature Aging dergisinde Salı günü yayımlanan bir çalışmada, hangi besinlerin beyin yaşlanması üzerinde olumlu etki yarattığı spesifik olarak belirlenmiştir.
Araştırmacılar, 65 ila 75 yaşları arasındaki 100 kişinin beslenme biçimini incelediler. Katılımcıların aktarımına dayanarak değil, kan örneklerini analiz ederek besin seviyelerini ölçtüler.
Katılımcılara daha sonra bilişsel testler uygulandı ve MR taraması yapıldı. Bilim insanları bu kişilerde hızlı ve yavaş olmak üzere iki tür beyin yaşlanması gözlemlediler.
Balık ve zeytinyağındaki yağ asitleri, ıspanak ve bademdeki E vitamini gibi antioksidanlar, havuç ve balkabağındaki karotenoid ve yumurta sarısı ve soya fasulyesindeki kolin gibi besinler, beyin yaşlanmasının yavaş olduğu kişilerin beslenme profilinde öne çıktı.
Araştırmacılar, bu beslenme profilinin Akdeniz diyetine çok yakın besinleri içerdiğini belirtiyorlar. Sebze ve meyve yanı sıra tam tahıllar ve zeytinyağı açısından zengin olan bu beslenme biçiminde, balık ve peynir de ortalama miktarlarda tüketiliyor. Kırmızı ve işlenmiş et ise çok sınırlı miktarda tüketiliyor.
Çalışmayı yürüten nörolog Aron Barbey, bulguları şöyle değerlendiriyor:
Bu sonuçlar, söz konusu faydalı besinler bakımından zengin gıdaları merkeze alan Akdeniz diyetinin sağlık üzerindeki olumlu etkilerini ortaya koyan kapsamlı araştırmalarla da uyumludur.
Barbey, yeni çalışmanın hem kan örneklerine dayanması hem de detaylı bir bilişsel değerlendirme yapması açısından önemine dikkat çekiyor.
Ancak bilim insanı, gözlemsel bulgularının doğrulanması için daha fazla araştırma yapılması gerektiğini de belirtiyor.
Geçen yıl yayımlanan ve katılımcıların 12 yıl boyunca takip edildiği bir çalışmada da benzer sonuçlara ulaşıldı ve Akdeniz diyeti, bilişsel gerilemenin yavaşlamasıyla ilişkilendirildi.
Yeni çalışmayı yürüten ekip, beslenme ve beyin yaşlanması arasındaki bağlantıyı daha iyi anlamak için klinik çalışmalar yapmayı planlıyor.
Bu araştırmalar, Alzheimer gibi nörodejeneratif hastalıklar açısından önemlidir. Beslenme biçiminde yapılacak küçük değişikliklerle riskin düşürülmesi mümkün olabilir.