Meta CEO’su Mark Zuckerberg, insanların artan yalnızlık duygusuna karşı çözümün yapay zeka destekli arkadaşlar olabileceğini savundu. Zuckerberg’e göre, fiziksel temas ve gerçek arkadaşlıkların yeri ayrı olsa da, dijital bağlantılar özellikle yalnız bireyler için güçlü bir alternatif sunabilir.
“Üçten Az Arkadaşı Olan Milyonlarca Amerikalı Var”
Zuckerberg, podcast yayıncısı Dwarkesh Patel’e verdiği röportajda, ortalama bir Amerikalının üçten az yakın arkadaşa sahip olduğunu, buna karşın insanların aslında yaklaşık 15 arkadaşa ihtiyaç duyduğunu belirtti. Bu durumun, sosyal izolasyonun artık kitlesel bir sorun haline geldiğini ortaya koyduğunu ifade etti.
Zuckerberg’e göre, bu yalnızlık boşluğunu kişiselleştirilmiş yapay zeka asistanları ve sohbet botları doldurabilir.
“Bu teknolojiler yüz yüze arkadaşlığın yerini almayacak, ama gerçek şu ki insanlar bu bağlantılara sahip değil. Ve çoğu zaman istediklerinden çok daha yalnız hissediyorlar.”
Kişiselleştirme Döngüsüyle İlişkiler Gelişecek
Zuckerberg, yapay zeka arkadaşlıklarının henüz erken bir aşamada olduğunu ancak zamanla “kişiselleştirme döngüsü” sayesinde gelişeceğini söyledi. İnsanların bu yapay arkadaşlıkları hayatlarına nasıl entegre ettiklerini daha iyi anlatabilecek bir toplumsal dil ve anlayışın da gelişeceğine inanıyor.
“Toplum olarak bu ilişkilerin neden değerli olduğunu anlatacak kelimeleri bulacağız.”
Etik Tartışmalar Devam Ediyor
Ancak yapay zeka destekli ilişkilerin yaygınlaşması bazı etik ve güvenlik sorunlarını da beraberinde getiriyor. Uzmanlar, reşit olmayan kullanıcıların cinsel içerikli sohbetlere maruz kalma riski veya lisanssız ruh sağlığı önerileri gibi tehlikelere dikkat çekiyor.
Geçmişte, bir sohbet botunun bir kullanıcıyı şiddet içerikli davranışlara cesaretlendirdiği örnekler medyada geniş yer bulmuştu.
Yalnızlık Salgını Gerçek Bir Kriz
Gallup’un Ekim 2024’te yayımladığı araştırmaya göre, ABD’li yetişkinlerin yüzde 20’si düzenli olarak yalnızlık yaşıyor. Amerikan Psikiyatri Birliği’nin 2024 tarihli anketi ise her üç kişiden birinin haftada en az bir kez yalnızlık hissettiğini, ancak katılımcıların üçte ikisinin teknolojinin sosyal bağlantıları artırdığını düşündüğünü ortaya koydu.