Bir süredir sosyal medya platformlarında yer alan psikolojik hap bilgilere mutlaka rastlamışsınızdır. Kendinden emin 1 dakikalık paylaşımlarda tanı kriterleri veriliyor, sonra teşhis konuluyor ve yine 1 dakikalık tedavi önerileri sunuluyor.
Haydi, saçımızı nasıl yapacağımız yahut evdeki atık malzemeyi nasıl değerlendireceğimize bu videolardan bakalım. Fakat psikolojiyi de sosyal medya postlarından öğrenmesek mi? Siz hiç kalp yetmezliği tanı ve tedavi kriteri paylaşan bir doktor gördünüz mü? “Şu belirtiler varsa kalp yetmezliğiniz vardır. Hemen bunları yapın!”
Son moda bildiğim kadarıyla DEHB (Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğu) ve Narsistik Kişilik Bozukluğu… Diyor ki eğer odaklanamıyorsan yahut erteleme durumun varsa DEHB vardır sizde… Ya karşındakinin travması varsa yahut sadece tembel ve üşengeç ise… O zaman yapıştırıyor kendine bu hastalığı ve kaçıveriyor tüm sorumluluklardan.
Mesela bir ara da bipolar bozukluk modaydı. Her kişiliği oturmamış olan kendi kendine bipolar teşhisi koyuyordu.
Bir de Narsizm çıkmazımız var ki tadından yenmez. Bakıyor hımmm narsistse karşındaki bunları yapar, şunları söyler… Eğer karşınızda narsist varsa şu şekilde davranmalısınız. Hop alıyor reçeteyi yalan yanlış teşhisle kopyalıyor söylenen tedaviyi ilişkisine.
Peky, bunun neresi yanlış?
Tam olarak şurası; psikoloji seanslarında hastanın hikayesi çok önemlidir. Yani hangi süreçlerden geçti ve ne oldu da geldi seansa? Farkında olup, değiştirmek istediği şey ne? Tüm bunları bilmeden, sağlıklı bir tedavi süreci yürütemezsiniz. Zaten psikoloji okumadan bir tedavi süreci yürütemezsiniz. Diğer yandan psikologlar da başka psikologlardan yardım alıyor. Madem bu kadar basit, neden başka psikoloğa gidiyor değil mi?
En başta da dediğim gibi, bir diş hekiminin yahut operatör doktorun sosyal medya hesabından bu tarz paylaşımlar yaptığını göremezsiniz. Görseniz dahi evde kendiniz yapamazsınız. O zaman soru; insan psikolojisini bu kadar ulaşılabilir kılan sizce nedir? Ameliyat gerektirmediği yahut insan psikolojisinin uzmanlık gerektirmediği düşüncesi mi?
Psikolojik rahatsızlıklar da en az fizyolojik rahatsızlıklar kadar önemlidir ve uzmanlık gerektirir. Nasıl ki apandisitinizi videodan izleyip kendiniz almıyorsanız, psikolojinizi de sosyal medyadan bakarak şifalandırmaya çalışmayın. Çünkü o kadar önemsiz değilsiniz.
“E Seda, şimdi psikoloğa o kadar para mı vereceğiz?” Yok, dilerseniz vermeyin. Yaşam şartlarında zaten yeterince yıpranan kendinizi, yakın ilişkilerinizi deneme yanılma yöntemiyle düzeltmeye çalışın. Hem o zamana kadar şimdi profesyonel yardım almanız gereken parayı biriktirirsiniz. Yatırım filan yapar, ileriki yaşlarda tüm birikiminizi ve kalan ömrünüzü buna harcarsınız. Bu bireysel etkisi tabii ki… Toplumsal yansımalarından bahsetmiyorum bile…
Unutulmayan bir reklamda geçen bir cümle ile sonlandırıyorum bu yazıyı; Unutmayın siz buna değersiniz.