Astronomlar, Dünya’ya 670 milyon kilometre mesafede bulunan ve saatte yaklaşık 216 bin kilometre hızla ilerleyen bir gök cismi keşfetti. NASA ve farklı gözlemevlerinin verilerine göre, bu nesne Güneş Sistemi’ne dışarıdan gelen üçüncü interstellar cisim olabilir. Adı önce A11pl3Z, şimdi ise 3I/Atlas olarak tanımlanan bu gök cismi, bilim insanlarının uzayda “başıboş dolaşan” gezginlerin sanılandan çok daha yaygın olduğunu düşünmesine yol açtı.
‘Oumuamua ve Borisov’dan Sonra Yeni Bir Misafir
3I/Atlas’ın izlediği hiperbolik yörünge, onun tıpkı 2017’de gözlenen Oumuamua ve 2019’daki 2I/Borisov gibi başka bir yıldız sisteminden geldiğini gösteriyor. Şu anda Yay (Sagittarius) takımyıldızı yönünden geldiği hesaplanan cisim, 30 Ekim 2025’te Güneş’e en yakın konumuna ulaşacak.
Kuyruklu Yıldız Belirtileri Var
Minor Planet Center tarafından yapılan açıklamada, nesnenin hafif bir koma (toz atmosferi) ve kısa bir kuyruğa sahip olduğu belirtildi. Bu da onun bir kuyruklu yıldız olabileceğine işaret ediyor. Bu nedenle cisme ek olarak C/2025 N1 adı da verildi.
Tehlike Yok, Ama İlgi Büyük
İlk ölçümlere göre 20 kilometre çapında olabileceği düşünülen cisim, bu haliyle dinozorları yok eden göktaşından daha büyük olabilir. Ancak NASA, “Bu gök cisminin Dünya için hiçbir tehdit oluşturmadığını” belirtti. En fazla Mars yörüngesine kadar yaklaşacağı ve sonrasında Güneş Sistemi’ni terk edeceği ifade edildi.
Amatör Astronomlar İçin Fırsat
Kraliyet Greenwich Gözlemevi’nden Jake Foster, cismin Ekim ayına kadar çıplak gözle görülmeyeceğini, ancak 2025 sonu ve 2026 başında teleskoplarla gözlemlenebilir hale geleceğini söyledi. Jannik Sinner’ın Dünya’ya dönüşü gibi, bu da gökyüzü meraklıları için kaçırılmayacak bir fırsat olacak.
Öte yandan, Virtual Telescope Project, 3I/Atlas’ı gözlemlemek isteyenler için canlı yayın planlıyor. Yayın, Perşembe 23.00’te YouTube üzerinden yapılacak.