Türkiye’nin ilk yerli ve milli haberleşme uydusu Türksat 6A, TÜBİTAK UZAY tarafından geliştirilen elektrikli itki motoru ile bir kez daha dikkatleri üzerine çekti. Proje kapsamında geliştirilen HALE 1500 elektrikli itki motoru, 7 dakika boyunca başarıyla ateşlenerek, uydunun yer sabit yörüngede “uzay tarihçesi” kazanmasını sağladı.
HALE 1500 Elektrikli İtki Motorunun Başarısı
TÜBİTAK’ın sosyal medya hesaplarından yapılan açıklamada, Türksat 6A projesi için geliştirilen HALE 1500 elektrikli itki motorunun, 35 bin 786 kilometre irtifadaki yer sabit yörüngede başarıyla ateşlendiği duyuruldu. Paylaşımda, “Böylelikle, tamamen yerli ve milli imkanlarla üretilen elektrikli itki motorumuz uzay tarihçesi kazanmış oldu.” ifadesi kullanıldı.
Uydunun Manevra Kabiliyeti ve Görev Ömrü
Açıklamada, Türksat 6A’nın manevra yetenekleriyle ilgili de önemli bilgiler paylaşıldı. Uydunun yörünge testlerine devam edilirken, Dünya, Güneş ve Ay kaynaklı bozucu etkenler karşısında uydunun yörüngesinde stabil kalabilmesi için periyodik mevzi koruma manevraları yapılması gerektiği belirtildi. Bu manevralar için, uydunun boylamında sabit kalmasını ve yörüngesel daireselliğini korumasını sağlayacak olan 2 yerli elektrikli itki motoru kullanılacak.
Daha önce İMECE uydusunda başarıyla kullanılan HALE 300 versiyonu sayesinde, Türksat 6A artık daha az yakıtla manevra yapabilecek ve bu sayede uydunun görev ömrü artırılacak. TÜBİTAK, bu adımın Türkiye’nin bağımsız teknolojik gücünü ve azimli mühendislerinin başarısını simgelediğini vurguladı.
Milli Uzay Yolculuğumuzun Önemi
Bu başarı, Türkiye’nin milli uzay yolculuğundaki önemli adımlarından biri olarak görülüyor. Türksat 6A ve HALE 1500 elektrikli itki motoru gibi projeler, ülkemizin uzay teknolojileri alanındaki bağımsızlığını ve teknolojik gücünü pekiştirmektedir. TÜBİTAK, bu projede emeği geçen mühendisleriyle gurur duyduğunu belirterek, milli uzay yolculuğunda daha birçok başarının geleceğinin sinyallerini verdi.