İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, The New York Times gazetesinde yayımlanan makalesinde gözaltı ve tutuklanma sürecini detaylı şekilde anlattı. Erdoğan’ı doğrudan hedef alan İmamoğlu, yaşananları bir “tasfiye planı” olarak nitelendirdi ve Türkiye’nin kritik bir demokrasi sınavından geçtiğini vurguladı.
“Silahlı Polislerle Evime Geldiler”
İmamoğlu, yazısına 19 Mart sabahı yaşadıklarını aktararak başladı. “19 Mart sabahının erken saatlerinde, onlarca silahlı polis memuru gözaltı kararıyla kapıma geldi. Manzara bir teröristin değil, İstanbul’un seçilmiş belediye başkanının gözaltına alınmasını andırıyordu” ifadelerini kullanan İmamoğlu, operasyonun tesadüf olmadığını, özellikle cumhurbaşkanlığı ön seçimleri öncesine denk getirildiğini belirtti.
“Erdoğan Sandıkta Kaybedeceğini Görünce Yöntem Değiştirdi”
İmamoğlu, makalesinde, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, kendisini sandıkta mağlup edemeyeceğini fark edince adalet sistemini devreye soktuğunu iddia etti. “Ana rakibini, delil yetersizliğine rağmen yolsuzluk, rüşvet, suç örgütü yönetimi ve PKK’ya yardım suçlamalarıyla tutuklattı” diyen İmamoğlu, Türkiye’nin giderek bir “korku cumhuriyeti”ne dönüştüğünü yazdı.
“Belediye Üst Yönetimi ve İş Dünyasına Operasyon”
İmamoğlu, baskının yalnızca kendisini hedef almadığını belirtti. Gizli tanık beyanlarına dayanan iddianamelerle, belediye üst yönetimi ve iş dünyasından pek çok ismin gözaltına alındığını aktardı. “Yaklaşık 100 kişiye yönelik toplu bir operasyon yürütüldü” diyerek, operasyonun geniş çaplı olduğunu vurguladı.
“Yargı Erdoğan’ın Siyasi Aracı Haline Geldi”
2019’dan bu yana neredeyse 100 soruşturma ve birçok dava ile yüz yüze bırakıldığını hatırlatan İmamoğlu, Erdoğan’ın kendisini yıpratmak ve siyaseten etkisizleştirmek için yargıyı kullandığını ileri sürdü. Üç seçimde de Erdoğan’ın desteklediği adaylara karşı kazandığını belirten İmamoğlu, anketlerde de önde olduğunu yazdı.
“Türk Halkı Susturulamaz”
İmamoğlu, protestolara da değinerek, Türkiye’nin Gezi Parkı’ndan bu yana en büyük gösterilerine tanıklık ettiğini belirtti. Halkın, adalet ve daha iyi bir gelecek umuduyla sesini yükselttiğini vurguladı.
“Uluslararası Sessizlik Rahatsız Edici”
Dünyanın demokrasi sınavında Türkiye’ye yeterince sahip çıkmadığını söyleyen İmamoğlu, “Dünya liderlerinin sessizliği kulakları sağır edecek kadar güçlü” diyerek özellikle Batı’ya çağrıda bulundu.
“Demokrasiyi Ancak Cesaret Kurtarır”
İmamoğlu yazısını, “Türkiye’de demokrasinin yaşaması sadece bizim değil, tüm dünyanın geleceği için hayati” diyerek bitirdi. Makalesinde, kararlılık ve umudun altını çizdi.