Ege Denizi’nde peş peşe meydana gelen depremler, bilim dünyasında büyük endişe yaratıyor. Jeofizik Yüksek Mühendisi Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan, bölgedeki sismik hareketliliğin Santorini Yanardağı ile doğrudan ilişkili olduğunu belirtti. Bölgede 5 ile 7 büyüklüğü arasında depremler yaşanabileceğini söyleyen Ercan, Türkiye kıyılarının da bu hareketlilikten etkilenebileceğini vurguladı.
Ege’de 48 Saatte Deprem Fırtınası!
Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) Deprem Dairesi verilerine göre, Ege Denizi’nde son iki günde büyüklükleri 1.3 ila 4.8 arasında değişen 44 deprem kaydedildi.
Bölgede artan sismik hareketliliği değerlendiren Prof. Dr. Ahmet Ercan, bu depremlerin Santorini Yanardağı’ndan gelen yüksek basınçlı magmanın etkisiyle oluştuğunu belirtti.
“Magmadan yaklaşık 45 kilometre derinden gelen, 1200°C sıcaklığındaki erimiş yüksek kıvamlı magma, yukarıdaki magma odalarını dolduruyor. Yaklaşık 250 kilobarlık basınçla ve 2 bin 200°C sıcaklıkla oraya basıyor. Bu baskı, bölgenin patlama için basıncını artırıyor. Basıncın artması sonucunda da depremler oluşuyor.”
Türkiye Kıyılarını da Etkileyebilir!
Prof. Dr. Ercan, Santorini Yanardağı’ndaki bu sismik hareketliliğin Türkiye kıyıları için de risk oluşturduğunu vurguladı:
“Bu hareketlilik sonucunda, taş ve topakların fırlatıldığı büyük bir patlama gerçekleşebilir. Deprem üretimi de olabilir. Eğer gerçekleşirse, 5 ila 7 büyüklüğünde sarsıntılar yaşanabilir. Bununla birlikte oluşacak süpürtü dalgaları (tsunami) Türkiye kıyılarını da etkileyebilir.”
Sadece Santorini Değil! Türkiye’ye Yakın Deniz Altı Yanardağı da Aktif!
Santorini’deki volkanik hareketliliğin yanı sıra, Türkiye’ye yakın bir başka deniz içi yanardağın da aktif durumda olduğunu belirten Ercan, şu açıklamayı yaptı:
“Afrika ana karasının Ege Denizi’nin altına dalması yaklaşık 10 milyon yıldır devam ediyor. Bu dalma yaklaşık 700 kilometreye kadar ulaştı ve eriyen kara yukarı doğru hareket ederek volkanik adaları oluşturuyor. En yakını bizim sularımızda, 3 yıl önce keşfedilen, Sina Adası ile Bozburun arasındaki deniz içi yanardağıdır. Bu da püskürüyor.”
Yanardağ Patlamaya Yakın! Depremlerle Eş Zamanlı Olabilir
Prof. Dr. Ercan, Santorini Yanardağı’nın yakın zamanda patlayabileceğini belirterek şu değerlendirmede bulundu:
“Yanardağ, patlamaya hazır bir görüntü veriyor. Eğer kabuğun direncini yenerse, patlama yaşanabilir. Eğer yenemezse, bir süre dinginliğe giderek daha sonra tekrar aktif hale gelir. Volkan patlaması gerçekleşirse, lavlar akar, volkan bombası dediğimiz taşlar fırlatılır ve Santorini Adası’nda toprak kazanımı yaşanır. Bu süreç birkaç yıl sürebilir.”
Bu açıklamalar, Ege’de yaşanan sismik hareketliliğin daha büyük bir olayın habercisi olup olmadığı yönündeki endişeleri artırdı.