MasterChef’te ana kadro için mücadeleler başladı. Ana kadroya girmek isteyen yarışmacılar ilk kadro için belli olurken kalanlar yedekler için yarıştılar. Yarışmacılardan ise ikinci etapta Özbek pilavı yapmalarını istediler. Dolayısıyla yarışmanın tutkunları “Özbek pilavını araştırmaya başladı. İşte tarifi…
Malzemeler:
2 yemek kaşığı tereyağı
1 çay bardağı sıvı yağ
2 adet kuru soğan (piyaz)
5 adet orta boy havuç (rende)
400 gram kuşbaşı kuzu eti
3 su bardağı pirinç
1,5 – 5 su bardağı sıcak su
2 baş sarımsak
Tuz, kimyon, karabiber
Özbek Pilavı yapımı…
Öncelikle pilav tenceresinde sıvı yağ ve tereyağını eritin.
Piyazlık doğranan soğanları ekleyin ve karamelize oluncaya kadar kavurun.
Kuşbaşı etleri tencereye ekleyin, suyunu çekene kadar kavurun. Dilerseniz bu aşamada etleri öncesinden haşlayarak da yapabilirsiniz.
Etler suyunu çekip kavrulduktan sonra rendelenen havuçları ekleyin ve karıştırın.
Havuçlar yumuşayınca pirinçleri ekleyin ve 3 dakika daha kavurun.
Su, tuz, kimyon ve karabiber de ekleyin ve karıştırın.
2 baş sarımsağı pilavın üstüne koyun ve hafifçe bastırın.
Tencerenin kapağını kapatın ve özellikle kaynayıncaya kadar 5 dakika yüksek ateşte, 10 dk kısık ateşte pişirin.
Ardından üzerine kağıt havlu koyun ve 10-15 dakika dinlenmeye bırakın; sonra servis edin.
Özbek Pilavı hakkında her şey…
Artık Özbekistan deyince akla sadece Semerkand, Buhara gibi tarihi şehirler gelmiyor.. Unesco bir değeri daha dünya maddi olmayan kültür mirasına ekledi. Özbekistan pilavı, UNESCO kültür mirasında.
Pilav, Özbeklerin günlük hayatının ve özel günlerinin parçası. Her aşçının kendinden bir şey katarak zenginleştirdiği ve bu nedenle “sanat” diye nitelendiren pilavın pişirilmesi bölgeden bölgeye farklılık gösteriyor.
Yaklaşık 100 çeşidi olan Özbek pilavının tarifi, ünlü tıp bilgini İbn-i Sina dönemine kadar uzanıyor. Bu nedenle Özbekistan’da pilav için şarkılar, maniler, atasözleri ve deyimler bulunuyor.
“Bir pulun kalsa da pilav ye, bir günün kalsa da pilav ye. Fakir insan pilav yer, zengin insan ise sadece pilav yer. Gördün aş, kaldırma baş. Özellikle iyi insan AŞ vaktinde gelir.” bunlardan bazıları.
Özbekistan’da her yıl “Özbek Pilavı Festivali” düzenleniyor. Ülkenin çeşitli bölgelerinden gelen aşçılar, kendi yörelerine özgü pilavları hazırlayıp yarışmaya katılıyor. Bu yıl yapılan festivalde özellikle Özbek pilavı çeşitleri arasında yer alan “toy aşı”, “bayram aşı”, “devzira aşı”, “çayhane pilav”, “Semerkand pilavı”, ‘Buhara pilavı, ‘”Andican pilavı” ve “Taşkent pilavı” yoğun ilgi gördü.
Bu pilavın çeşitleri arasında “toy aşı”, “bayram aşı”, “devzira aşı”, “çayhane pilav”, “Semerkand pilavı”, ‘Buhara pilavı, ‘”Andican pilavı” yer alıyor.
Özbek pilavının yanında hazmı kolaylaştırdığı için “Özbek piyalesi” diye adlandırılan geleneksel çay fincanlarında özellikle yeşil çay ikram ediliyor.