Bilim insanları, denizgergedanlarının boynuz benzeri dişlerini yalnızca avlanmak veya eş bulmak için değil, oyun amaçlı da kullandığını keşfetti.
Boynuzsu Dişler Avlanmak İçin Değil
Önceki araştırmalar, çoğunlukla erkeklerde bulunan ve 3 metreye kadar uzayabilen bu dişlerin, rakiplerle mücadelede ve eş seçiminde önemli bir rol oynadığına işaret ediyordu. Ancak Frontiers in Marine Science dergisinde yayımlanan yeni bir çalışma, bu dişlerin oyun oynama amacıyla da kullanıldığını ortaya koydu.
Kanada’nın yüksek Arktik bölgesinde drone’larla yapılan gözlemler, denizgergedanlarının balıklarla avlanmak yerine oyun benzeri bir etkileşime girdiğini gösterdi.
Balıklarla Oyun Benzeri Etkileşim
Florida Atlantik Üniversitesi’nden araştırmacı Gregor O’Corry-Crowe, bu bulgunun denizgergedanları hakkında bildiklerimizi tamamen değiştirdiğini belirterek şunları söyledi:
“Bu hayvanların aslında balıkları avlamadığını, bunun yerine onları yönlendirdiğini ve keşfe çıktığını görmek gerçekten ezber bozan bir şey.”
Araştırmacıların kaydettiği videolarda, denizgergedanlarının balıkların peşinden gittiği ancak yakalamak yerine onlarla bir tür ‘kedi-fare oyunu’ oynadığı gözlemlendi.
O’Corry-Crowe, bu oyunların, hayatta kalma açısından önemli beceriler geliştirmekte kritik bir rol oynayabileceğini ve denizgergedanlarının tahmin edilenden çok daha karmaşık bir sosyal yaşama sahip olduğunu vurguladı.
Küresel Isınma Denizgergedanlarının Davranışlarını Değiştiriyor
Çalışmada küresel ısınmanın denizgergedanlarının beslenme düzeninde değişikliklere yol açtığı da belirtildi. Kutup martılarının, denizgergedanlarından balık çalmaya çalıştığı ve avlanma düzenlerini bozduğu gözlemlendi.
Normalde seyrek rastlanan bu tür etkileşimlerin arttığına dikkat çeken bilim insanları, iklim değişikliği nedeniyle denizgergedanlarının daha büyük balık sürülerini avlayabilmek için okyanusun daha derinlerine inmesi gerekebileceğini belirtti.