ABD Federal Soruşturma Bürosu (FBI) tarafından yayımlanan yeni rapora göre, 2024 yılında yaşlı nüfus, dijital ve finansal dolandırıcılıkların en büyük mağduru oldu. 60 yaş üstü Amerikalılar yalnızca geçen yıl yaklaşık 4,8 milyar dolar kaybetti.
Toplam Kayıp 16,6 Milyar Dolar: En Yüksek Zarar Kaliforniya, Teksas ve Florida’da
2023 yılına kıyasla dolandırıcılık kaynaklı finansal kayıplarda %33 oranında artış yaşandı. Ülke genelinde toplam 16,6 milyar dolarlık dolandırıcılık tespit edildi. En yüksek kayıpların yaşandığı eyaletler ise Kaliforniya, Teksas ve Florida oldu.
Yatırım ve Teknoloji Dolandırıcılığı Zirvede
60 yaş üzerindeki kişiler, iş e-postası dolandırıcılığı nedeniyle 2 milyar dolar, sahte teknik destek senaryoları nedeniyle ise 1 milyar dolar kaybetti. Bu dolandırıcılık türlerinde suçlular, mağdurları bozuk yazılım ya da cihaz gerekçesiyle kandırıp, uzaktan erişim sağlayarak para talep ediyor.
FBI’a yapılan 47 bini aşkın şikâyetin çoğunluğu, yatırım dolandırıcılığı kaynaklı. Sahte yatırım fırsatları, mağdurları yüksek getiri vaadiyle hisse senedi, gayrimenkul ya da kripto varlıklara yönlendiriyor. 2024 yılında bu yolla 6 milyar dolarlık kayıp yaşandı.
50-59 Yaş Aralığı da Riskte: 2,5 Milyar Dolarlık Kayıp
En fazla kayıp yaşayan grup yaşlılar olsa da, 50-59 yaş aralığındaki bireyler de ciddi risk altında. Bu yaş grubundaki Amerikalılar 2024’te 2,5 milyar dolar kaybettiklerini bildirdi.
Acil Durum Dolandırıcılığı: Büyükanne Tuzağı Yine Gündemde
FBI, “büyükanne dolandırıcılığı” olarak bilinen yöntemin hâlâ etkili olduğunu belirtti. Dolandırıcılar, torunmuş gibi davranarak yaşlı bireyleri acil yardım bahanesiyle para göndermeye ikna ediyor. 2024’te bu yöntemle 2,7 milyon dolar dolandırıldı.
Kısa Mesajla Geçiş Ücreti Tuzağı: 130 Bin Dolar Kaybedildi
Kurum, kısa mesajla ulaşılan mağdurların “geçiş ücreti” veya “acil ödeme” bahanesiyle dolandırıldığı yeni yöntemlere de dikkat çekti. Bu dolandırıcılık türü 59 bin kişiyi etkilerken, toplam 130 bin dolar kayba neden oldu.
FBI: Sayılar Gerçekten Daha Yüksek Olabilir
FBI yetkilileri, birçok mağdurun utanma ya da korku nedeniyle dolandırıcılığı rapor etmediğini vurguladı. Gerçek sayının ve maddi kaybın resmî rakamların çok üzerinde olabileceği belirtiliyor.
FBI Kriminal Araştırma Departmanı Şefi Christopher Delzotto, rapora ilişkin yaptığı açıklamada, şu ifadeleri kullandı:
“Bu rapordaki her sayı, güveni suiistimal edilmiş ve finansal güvenliği sarsılmış bir insanı temsil ediyor. Her mağdurun sesi duyulmalı.”