Polonya’da bulunan Erken Demir Çağı’na ait antik takıların, meteoritlerden gelen demir içerdiği tespit edildi. Bu keşif, dönemin insanlarının metal işleme becerisine sanılandan çok daha önce sahip olduğunu gösteriyor.
Meteorit Demiriyle Yapılmış Takılar
Journal of Archaeological Science: Reports dergisinde yayımlanan çalışmaya göre, Polonya’nın güneyindeki Częstochowa-Raków ve Częstochowa-Mirów bölgelerindeki iki farklı Erken Demir Çağı mezarlığında yapılan kazılarda ortaya çıkarılan bilezik, halhal ve iğne gibi takılar, uzaydan gelen metalin kasıtlı olarak eritilip işlendiğini ortaya koydu.
Araştırmacılar, bulunan 26 takı örneğinden 4’ünün meteorit kaynaklı demirden yapıldığını ve bu elementin muhtemelen tek bir meteoritten geldiğini belirledi.
En Büyük Meteorit Kaynaklı Demir Koleksiyonlarından Biri
Bilim insanları, bu eserlerin “dünya çapında tek bir arkeolojik kazı alanında bulunan en büyük meteorit kaynaklı demir ürün koleksiyonlarından biri” olduğunu söylüyor.
- Eserler, yaklaşık MÖ 750 – MÖ 600 yıllarına tarihleniyor.
- Meteorit demiri, belirli desenler oluşturmak amacıyla kasten eritilip takılarda kullanılmış olabilir.
- Bu bulgular, Polonya’nın güneyindeki eski toplulukların metal işleme tekniklerinde sanıldığından çok daha ileri olduğunu kanıtlıyor.
Meteorit Demiri ve Dünya Dışı Köken
Bilim insanları, antik eserlerin element bileşimini belirlemek için X ışını floresanı ve elektron mikroskobu gibi ileri teknikler kullandı.
Yapılan analizler sonucunda:
- Demirin, yüksek nikel içeren “ataksit meteorit” adı verilen nadir bir uzay kayasından geldiği tespit edildi.
- Bu demirin, muhtemelen tek bir meteoritten elde edildiği ve işlenerek takılara dönüştürüldüğü ortaya çıktı.
- Demir eserlerde hem eritilmiş cevherden hem de meteoritten elde edilen demirin birlikte kullanıldığı belirlendi.
Araştırmacılar, meteorit demirinin bir zamanlar Bronz Çağı’nda sembolik bir değere sahip olduğunu, ancak demir eritme tekniklerinin keşfinden sonra daha sıradan bir malzeme haline geldiğini söylüyor.
Demir Çağı’ndan Önce Gelişmiş Metal İşleme Teknikleri
Araştırma, meteorit kaynaklı demirin, wootz ve Şam çeliğinin icadından yaklaşık 1000 yıl önce belirli desenler oluşturmak amacıyla bilinçli bir şekilde kullanılmış olabileceğini gösteriyor.
Bu bulgular, Polonya’daki Erken Demir Çağı topluluklarının gelişmiş metal işleme tekniklerine sahip olduğunu ve uzaydan gelen malzemeyi kasıtlı olarak işleyebildiklerini kanıtlıyor.
Polonya, Antik Mısır ile Aynı Seviyeye Geldi!
Keşif, Polonya’nın güneyini, dünyada meteorit kaynaklı demir içeren en zengin arkeolojik alanlardan biri haline getirerek Antik Mısır kazı alanlarıyla aynı seviyeye taşıdı.