ABD Senatosu, iş insanı ve eski hükümet yetkilisi Tom Barrack’ın ABD’nin Ankara Büyükelçisi olarak atanmasını resmen onayladı. 36 ret oyuna karşı 60 evet oyu alan Barrack, Türkiye’ye gönderilecek yeni büyükelçi olarak görevlendirildi. Barrack’ın görevi, iki ülke arasındaki stratejik ilişkilerin seyrini doğrudan etkileme potansiyeli taşıyor.
“Kılıç-Kırbaç” Benzetmesiyle Dikkat Çekti
Barrack, Nisan ayı başında katıldığı Senato Dış İlişkiler Komitesi oturumunda Türkiye’nin önemine dikkat çekmiş, “Avrupa, Asya ve Ortadoğu’nun kesişim noktasındaki NATO ortağımız Türkiye’nin katkıları saymakla bitmez” demişti. Oturumda Halil Cibran’a ait olduğu belirtilen bir dörtlükle Türkiye ile bağlara dair metaforik bir mesaj da vermişti:
“Kılıcı, kırbaç yeterliyse çekmem; kırbacı da, dilim kâfiyse kullanmam. İnsanlarla aramda tek bir bağ ipliği dahi varsa, onun kopmasına izin vermem. O çekerse ben gevşetirim, o gevşetirse ben çekerim.”
Tom Barrack Kimdir?
77 yaşındaki Tom Barrack, ABD’nin Kaliforniya eyaletinde doğdu ve Güney Kaliforniya Üniversitesi’nde lisans, San Diego Üniversitesi’nde hukuk eğitimi aldı. 1900 yılında Lübnan’ın Zahle kentinden ABD’ye göç eden Lübnanlı Hıristiyan bir ailenin torunu olan Barrack, iş dünyası ve siyasette uzun bir geçmişe sahip.
1980’li yıllarda Ronald Reagan yönetiminde İçişleri Bakanlığı müsteşar yardımcısı olarak görev yaptı. Aynı dönemde Reagan ile California’da komşuluk da yapan Barrack, diplomatik çevrelerde deneyimi ve siyasi bağlantılarıyla tanınıyor. Kariyerinin bir bölümünde Suudi Arabistan’da avukatlık da yapan Barrack, özellikle Orta Doğu üzerine bilgi ve deneyim sahibi bir isim olarak öne çıkıyor.
Türkiye-ABD İlişkilerinde Yeni Dönem
Barrack, Senato’da yaptığı açıklamalarda Türkiye’nin, NATO’nun en güçlü ordularından birine sahip olduğunu belirterek, Ankara’nın IŞİD ile mücadele ve Ukrayna’ya verilen destek konularında önemli roller üstlendiğini vurguladı. Ayrıca Türkiye’nin, Karadeniz Tahıl Girişimi gibi diplomatik süreçlerde aktif rol oynadığını belirtti.
İki ülke arasında hedeflenen 100 milyar dolarlık ticaret hacmine ulaşmanın mümkün olduğunu söyleyen Barrack, bu vizyonun gerçekleşmesi için güçlü diplomatik ilişkilerin önemini vurguladı.