1 Temmuz 2025 Pazartesi günü, Bursa’nın Gemlik ilçesinde meydana gelen iki ayrı sarsıntı, Marmara Bölgesi’ni alarma geçirdi. Bir saat arayla yaşanan 3,9 ve 4,2 büyüklüğündeki depremler, başta İstanbul olmak üzere çevre illerde de hissedildi. Peki, bu sarsıntılar büyük bir depremin habercisi mi? Uzmanlar, resmi makamlar ve yer bilimciler merak edilen soruya yanıt verdi.
Peş Peşe Gelen Sarsıntılar Korkuttu
İlk deprem, 1 Temmuz Pazartesi saat 11.47’de, Gemlik merkezli olarak ve yerin 9 kilometre derinliğinde gerçekleşti. Sarsıntının ardından saat 12.57’de, yine aynı bölgede bu kez 4,2 büyüklüğünde ikinci bir deprem yaşandı. Yerin 10 kilometre derinliğinde meydana gelen ikinci sarsıntı, Yalova, İstanbul, Kocaeli ve Balıkesir gibi illerde de hissedilerek kısa süreli paniğe neden oldu.
İçişleri Bakanı’ndan Açıklama: Olumsuz Durum Yok
Depremlerin ardından sosyal medya hesabından açıklama yapan İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, AFAD ekiplerinin bölgede tarama yaptığını belirterek, herhangi bir can kaybı veya yıkımın yaşanmadığını duyurdu.
Uzmanlar Ne Diyor? “Büyük Deprem Beklemiyoruz”
Konuyla ilgili değerlendirmede bulunan Jeolog Prof. Dr. Okan Tüysüz, Bursa’nın Kuzey Anadolu Fayı’nın güney kolu üzerinde yer aldığını hatırlattı. Gemlik’in, Türkiye’de aktif fay hatları üzerinde bulunan 110 ilçeden biri olduğunu belirten Tüysüz, şu ifadeleri kullandı:
“Bu fayın hangi sıklıkla deprem ürettiği tartışmalı bir konu. Ancak en azından bin yılda bir deprem ürettiğini biliyoruz. Mevcut veriler ışığında, yakın zamanda büyük bir deprem olacağı kanaatinde değilim.”
Marmara’daki Fay Gerilimi Takip Ediliyor
Marmara Bölgesi genelinde bulunan fay hatları, özellikle 1999 depreminden bu yana yakından izleniyor. Ancak uzmanlara göre, Gemlik segmenti gibi bölümler daha az enerji biriktiren yapılar olduğu için, sık sık küçük ölçekli sarsıntılarla enerji boşaltabiliyor.
Bu da, bölgede yaşanan orta büyüklükteki depremlerin büyük bir yıkıcı depremin habercisi olmayabileceğini gösteriyor.
Halk Ne Yapmalı?
Uzmanlar, Bursa ve Marmara Bölgesi’nde yaşayan vatandaşların, afet bilinci ve hazırlık konusunda tedbirli ve bilinçli olması gerektiğini vurguluyor. Özellikle eski yapılar, risk açısından daha fazla dikkat gerektiriyor. Yetkililer, deprem anında ve sonrasında panik yerine doğru bilgiye ulaşmanın hayati önem taşıdığına dikkat çekiyor.