Ekrem İmamoğlu, Zafer Partisi Genel Başkanı Ümit Özdağ hakkında verilen tahliye kararını memnuniyetle karşıladığını açıkladı. İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı görevinden alınan ve hakkında süren davalar nedeniyle tutuklu bulunan İmamoğlu, yaptığı açıklamada “Bu karar, tüm siyasi tutsaklar için de geçerli olmalı” ifadesini kullandı.
“Yargı Sopasıyla Siyaset Dizayn Edilemez”
İmamoğlu’nun açıklaması, Cumhurbaşkanlığı Aday Ofisi’nin X (eski adıyla Twitter) hesabından kamuoyuyla paylaşıldı. Açıklamada şu ifadeler yer aldı:
“Sayın Ümit Özdağ hakkında tahliye kararı verilmiş olması sevindiricidir. Hukukun egemen olduğu bir ülkede siyasilere yargı tacizi olmaz, yargı sopasıyla siyaset dizayn edilemez. Bu kararın tüm siyasi tutsaklar için de uygulanmasını bekliyoruz.”
İmamoğlu’nun açıklaması, sosyal medyada kısa sürede büyük etkileşim aldı.
Ümit Özdağ’a Tahliye Kararı Çıktı
Ümit Özdağ, “halkı kin ve düşmanlığa tahrik” suçlamasıyla yargılandığı davada bugün Silivri Marmara Cezaevi yerleşkesinde hâkim karşısına çıktı. Mahkeme, Özdağ’ın 2 yıl 4 ay 3 gün hapis cezasına çarptırılmasına karar verdi.
Ancak mahkeme, hükümle birlikte herhangi bir adli kontrol kararı uygulamadan tahliye kararı verdi. Böylece Özdağ, hüküm giyse de serbest bırakılmış oldu. Karar kamuoyunda “siyasi dengeleri etkileyecek nitelikte” şeklinde değerlendiriliyor.
İmamoğlu Hâlâ Tutuklu
İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne yönelik operasyon kapsamında tutuklanan Ekrem İmamoğlu, hakkında yürütülen davalar nedeniyle aylardır cezaevinde bulunuyor. İmamoğlu, yargı sürecine dair yaptığı önceki açıklamalarda da hukukun siyasallaştırılmasına karşı çıktığını, “Türkiye’nin demokrasiye ve adil yargıya ihtiyacı olduğunu” vurgulamıştı.
Ümit Özdağ’ın tahliyesi sonrası yapılan bu yeni açıklama, İmamoğlu’nun hem kendi davası hem de diğer tutuklu siyasetçiler adına bir çağrısı olarak yorumlandı.
Siyasi Davalarda Yeni Dönem Mi?
Tahliye kararının ardından siyaset sahnesinde “siyasi davaların geleceği” yeniden tartışılmaya başlandı. Özdağ’ın cezası sabit görülmesine rağmen serbest bırakılması, benzer davalarda emsal karar olup olmayacağı sorusunu gündeme taşıdı.
İmamoğlu’nun “tüm siyasi tutsaklar” ifadesiyle kimleri kastettiği net olarak açıklanmasa da, kamuoyunda bu ifadenin, muhalif politikacılar, gazeteciler ve aktivistleri de kapsadığı yorumları yapılıyor.